Navigation Content

Misteriozni znakovi

Misteriozni znakovi

Signs

Obitelj koja živi na farmi pronalazi tajanstvene krugove u žitu u svojim poljima koji sugeriraju dolazak nečeg zastrašujućeg

INFO

Redatelj M. Night Shyamalan

Glumci Joaquin Phoenix, Cherry Jones, Rory Culkin, Abigail Breslin, Patricia Kalember

Sažetak

Bucks County, Pennsylvania. Velečasni Graham Hess (Mel Gibson) napustio je svećeničku službu nakon tragične smrti svoje supruge Colleen (Patricia Kalember) stradale u prometnoj nesreći.

Ne mogavši se pomiriti s gubitkom, Graham se udaljio od Boga posvećujući se svojoj djeci Morganu (Rory Culkin) i Bo (Abigail Breslin) s kojima živi na izoliranoj farmi zajedno s mlađim bratom Merrillom (Joaquin Phoenix).

Jednog dana Grahama zaprepaste neobični znakovi u obližnjem polju čije podrijetlo istražuje policajka Paski (Cherry Jones). I dok su slične pojave zabilježene diljem svijeta, sve je jasnije da su Zemlju posjetili izvanzemaljci.

Ne znajući je li riječ o prijateljskom ili neprijateljskom činu, Graham jednoga od uljeza primijeti i na svom imanju...

Američki filmaš indijskog podrijetla M. Night Shyamalan u svojoj se dvadeset i devetoj godini 1999. od autora koji obećava pretvorio u veliku redateljsku zvijezdu.

Razlog je bio izniman uspjeh horora 'Šesto čulo' koji je postao svjetski blockbuster i nominiran je za Oscara u kategorijama najbolje režije i scenarija. Shyamalan je i za 'Misteriozne znakove' preuzeo kompletan redateljsko-scenaristički posao, a prema vlastitom priznanju nadahnuli su ga klasici: 'Invazija tjelokradica', 'Ptice' i 'Noć živih mrtvaca'.

Ogolivši i zaplet i scenu, Shyamalan se usredotočio na četveročlanu obitelj na farmi suočenu s neobičnim gigantskim znakovima u obližnjem polju. Premda se film referira na brojne naslove slične tematike i ugođaja, Shyamalan je uspio realizirati uistinu originalno djelo.

Najveće su mu vrijednosti majstorsko generiranje strave, izvrsno portretiranje središnjih likova i praćenje svih događaja iz njihove perspektive. Taj minimalistički, gotovo klaustrofobični pristup priči u kontrastu s nepreglednim, osunčanim poljima samotnog imanja, urodio je vizualno impresivnim filmom što je zasluga i snimateljskog rada Taka Fujimota, te atmosferične glazbe Jamesa Newtona Howarda.

U glavnoj je ulozi oskarovac Mel Gibson ('Hrabro srce', serijal filmova 'Smrtonosno oružje') kojemu je ovo jedan od najvećih uspjeha u karijeri, a partneri su mu podjednako uvjerljivi Joaquin Phoenix ('Gladijator'), zatim P. Kalember (TV serija 'Sestre'), te dvoje darovite djece: R. Culkin ('You Can Count on Me)' i A. Breslin ('Raising Helen').

Upravo sjajni dječji glumački nastupi priskrbili su filmu tri nominacije za Young Artist Award, a film je postao jedan od najgledanijih naslova u 2002. Iako je u produkciju uloženo sedamdesetak milijuna dolara, M. Night Shyamalan nije koristio računalno generirane efekte, pa su čak i znakovi u polju djelo poljoprivrednih strojeva.

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...