Navigation Content

James Martin u Bretanji

James Martin u Bretanji

James Martin's Brittany

James Martin obilazi tržnice, sirane i pekarnice pokrajine Bretanje u potrazi za slasnom francuskom kuhinjom

INFO

Sažetak

James Martin jedan je od predvodnika obnove britanske kuhinje, te obožava svježe proizvode koji nadopunjuju njegove smjele i inovativne ideje. No, u ovoj seriji ne kuha on, nego putuje kamp-prikolicom i obnavlja uspomene. Kao tinejdžer, James je proveo neko vrijeme kao kuharski naučnik u Bretanji u Francuskoj i sada ponovno obilazi slikovite gradiće i sela gdje se prvi put susreo s francuskom kuhinjom.

Od Concarneaua na zapadu do Pornica na jugu i Saint-Maloa na sjeveru, James obilazi lokalne tržnice, isprobava jabukovače, posjećuje sirane i pekarnice. Ali ni jedno putovanje u Francusku nije potpuno bez posjeta kuhinjama, koje proizvode čudesna i slasna lisnata tijesta.

Usput mu se pridružuju prijatelji i kolege kuhari Dlakavi motoristi, Martin Blunos, Lawrence Leogh i dobitnik Michelinove zvjezdice Daniel Galmiche, koji ga prate dok kupuje najsvježije domaće proizvode i zatim mu pomažu da ih pretvori u slasna jela klasične francuske kuhinje s britanskim štihom.

Serija ‘James Martin u Bretanji’ cijela je snimana na lokacijama u Francuskoj. Pomoćnik izvršnog producenta Alan Ravenscroft (direktor tvrtke Eagle Media) kaže:

‘Jamesu se u njegovu domu na kotačima pridružuju britanski kolege, među kojima su i Dlakavi motoristi i Lawrence Keogh, koji mu pomažu u kulinarskom nastojanju da pripremi spontana, inovativna jela.

Kuhari svaki dan počinju posjetom lokalnoj tržnici, gdje kušaju i kupuju najsvježije domaće proizvode. Rezultat toga je da je svako jelo koje pripreme 100% spontano; što god da taj dan dobro izgleda, ide u lonac. Hranu pripremaju na raznim netipičnim lokacijama, od veličanstvenih plaža do travnata brdašca uz cestu.’


BIOGRAFIJA JAMESA MARTINA

James se prvi put okušao u kuhanju kad je imao samo pet godina! Njegov je otac hranom opskrbljivao povijesno imanje Castle Howard, tako da je s 12 godina mladi Jorkširac već kuhao za kraljicu majku!

U dobi od 16 godina otišao je na Scarborough Techical College ( višu obrtničku školu u Scarboroughu) da izuči zanat, gdje je tri godine za redom bio proglašen učenikom godine.

Tijekom tog razdoblja zamijetio ga je Anthony Worrall Thompson i poveo ga da radi u kuhinji slavnih restorana 190 Queensgate i dell'Ugo.

Zatim je otišao u Francusku s još nekoliko studenata gdje je neko vrijeme proveo radeći u dvorcima. Kad se vratio u Englesku, dvije je godine radio u luksuznom hotelu Chewton Glen u Hampshireu.

S 21 godinom James je otvorio Hotel i Bistro du Vin u Winchesteru gdje je bio glavni kuhar. Zbog kombinacije moderne britanske i sredozemne kuhinje Jamesov je restoran uskoro postigao velik uspjeh.

1996. James je počeo zavidnu televizijsku karijeru. Uskoro je postao miljenik gledatelja te se redovito pojavljivao u emisijama poput Ready Steady Cook (Kruške i jabuke), Junior MasterChef i Light Lunch. Nakon što je neko vrijeme bio suvoditelj emisije Good Food Live, vodio je serije kanala UKTV Deck Dates, Sweet, Delicious, Yorkshir'e Finest i James Martin Digs Deep.

Uz mnogo pojavljivanja na televiziji, James se često bavio i nekuharskim izazovima, među kojima najviše čudi ono plesno u Strictly Come Dancing (Ples sa zvijezdama). Pisao je za časopise i može se pohvaliti dugačkom bibliografijom. Budući da je tako svestran, časopis Company proglasio ga je najpoželjnijim neženjom!

James opisuje svoju kuhinju kao ‘modernu britansku s daškom Mediterana’. Njegovi su okusi jednostavni i izravni, a kombinacije zanimljive - na primjer, patka pečena u medu s mangom, salsa s korijandrom i čilijem ili polovica prženog jastoga s harissom i vrhnjem.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...