U sklopu priprema za nadolazeće Europsko košarkaško prvenstvo koje se igra u Litvi prijateljski meč će odraditi Slovenija i Litva. Prvenstvo počinje za desetak dana, a reprezentacije se nalaze u završnoj fazi priprema; vrijeme je za utvrđivanje taktičkih zamisli, konačno uigravanje i ulazak u optimalnu formu.

Na nedavno završenom turniru ex Yu reprezentacija Slovenija je uzela treće mjesto iako se po snazi nalazi uz bok Hrvatskoj i Srbiji. Udarna slovenska petorka Lakovič-Udrih-Dragič-Lorbek-Murič igra vrlo solidnu i brzu košarku, a ono što Slovencima možda nedostaje je još nekoliko igrača kvalitetom na razini prve petorke, drugim riječima imaju 'kratku klupu'.

Reprezentacija Litve je domaćin prvenstva i sigurno će se htjeti iskazati i podsjetiti na slavne dane litvanske košarke početkom devedesetih. Slovenci i Litvanci su početkom kolovoza odigrali prijateljski meč, a slavili su Slovenci preokretom u zadnjoj četvrtini te pobjedničkim košem Lakoviča u zadnjim trenucima susreta. U tom meču najbolji na strani Slovenije su bili Lakovič (19 poena) i Dragič (20 poena), a za Litvu su najbolje odigrali braća Lavrinovič.

Prijateljski susret Slovenije i Litve pogledajte na kanalu Eurosport 2.