Navigation Content
Tvrtka

The Firm

Tom Cruise u ekranizaciji bestselera Johna Grishama otkriva tamnu stranu odvjetničkog posla

INFO

RedateljSydney Pollack

Glumci Tom Cruise, Gene Hackman, Jeanne Tripplehorn, Ed Harris, Holly Hunter, Hal Holbrook, Terry Kinney

Sažetak

Diplomiravši pravo na Harvardu kao peti u naraštaju, mladi i perspektivni pravnik Mitch McDeere (Tom Cruise) napokon dobiva prigodu steći materijalnu sigurnost i zaboraviti dane siromaštva iz mladosti. Stoga odbije nekoliko odvjetničkih kancelarija iz New Yorka i Chicaga i odluči se za malu, ali uspješnu tvrtku iz Memphisa "Bendini, Lambert & Locke" koja mu ponudi 20 posto veću plaću, te luksuznu vilu i Mercedes na korištenje.

Presretan, Mitch se sa suprugom Abby (Jeanne Tripplehorn) preseli iz Bostona u Memphis gdje ga dočeka njegov mentor u tvrtki Avery Tolar (Gene Hackman). I baš kada je pomislio da mu je krenulo u životu, dva su partnera u tvrtki nađena mrtva. Istragu vodi detektiv Wayne Tarrance (Ed Harris)...

Američki romanopisac i autor niza bestselera pravne tematike John Grisham neko je vrijeme bio najtraženije literarno ime u Hollywoodu. Za to je "krivac" upravo sudski triler "Tvrtka" u režiji oskarovca Sydneyja Pollacka (Moja Afrika, Tootsie), koji je dobrim ocjenama filmskih kritičara i izvrsnim prijamom američke i svjetske kinopublike promovirao Grishamove romane u vrlo isplative filmske predloške.

Nakon "Tvrtke" snimljeno je još nekoliko hitova prema Grishamovim djelima (Slučaj "Pelikan", Klijent, Vrijeme ubijanja), i to s najpoznatijim holivudskim glumicama i glumcima. Prvo glumačko ime Pollackove "Tvrtke" je T. Cruise (Rođen 4. srpnja, Nemoguća misija) kao mladi i daroviti pravnik.

Zapetljana fabula Grishamova napetog i pravnički besprijekornog teksta tek je djelomice pojednostavljena u filmu, pa filmska "Tvrtka" nije ništa izgubila od slojevitosti sadržaja i profiliranosti likova iz romana. Naprotiv, Pollack ju je režirao iznimno dinamično, pa se vješto isprepleću triler, drama i akcija.

"Tvrtka" djeluje vrlo atraktivno, a uz raspoloženog Cruisea, kojem je ovo jedna od boljih uloga u karijeri, treba istaknuti i nastupe oskarovaca G. Hackmana (Francuska veza), zatim E. Harrisa, J. Tripplehorn (Sirove strasti), te izvrsne H. Hunter (Piano) koja je za ulogu tajnice Tammy nominirana za Oscara u kategoriji najbolje ženske epizodne uloge. Svoju drugu nominaciju za Oscara "Tvrtka" je dobila za izvornu glazbu koju je skladao Dave Grusin.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...