Ljetna nogometna pauza u većini europski nogometnih liga je završila ili je pri kraju, a s buđenjem ligaških natjecanja kreću i prva okupljanja europskih nogometnih reprezentacija. Ove srijede gotovo sve europske reprezentacije igraju prijateljske susrete kojima je cilj da izbornici dobiju uvid u stanje reprezentativaca pred ključni dio kvalifikacija za europsko nogometno prvenstvo 2012. godine u Ukrajini i Poljskoj. Među ostalim susretima koji se igraju ove srijede možda najjači susret odigrat će reprezentacije Engleske i Nizozemske.

Engleska nogometna reprezentacija je trenutno vodeća u kvalifikacijskoj skupini G za Euro 2012 s jednakim brojem bodova kao i Crna Gora, no s boljom gol razlikom. Capellova Engleska ne briljira i do sada je upisala dva remija na domaćem Wembleyu; prvo nije uspjela probiti Kranjčarevu Crnu Goru, a u zadnjem susretu je sa Švicarcima odigrala 2-2. Opći je dojam da 'Tri Lava' igraju ispod svojih mogućnosti, no tko im je kriv kad su za izbornika uzeli skupog Talijana koji u skladu s tradicijom 'calcia' igra na rezultat... Hoće li karizmatični Talijan uspjeti podignuti razinu igre Engleza, bit će jasnije i nakon utakmice s opasnim Nizozemcima.

Nizozemska je u dosadašnjem dijelu kvalifikacija za EURO 2012 bila maksimalna; šest utakmica i šest pobjeda uz gol razliku 21-5. Nizozemski nogomet je već duže vrijeme u samom svjetskom vrhu, u čemu nemale zasluge ima i davno postavljeni Cruyffov sustav 4-3-3, kojeg između ostalih preferira i velika Barcelona. Nizozemci su oduševili na prošlom svjetskom prvenstvu, a u zadnjih dvadesetak godina na svakom natjecanju imaju ulogu jednog od favorita.

Kako englesko prvenstvo tek treba početi i kako su glavne nizozemske vedete također još uvijek izvan natjecateljskog pogona, valja očekivati opušteniju utakmicu bez kalkuliranja o kojoj bi mogao odlučiti inspirirani pojedinac. Kako će se susret odvijati, pogledajte na kanalu Sportklub+.