Navigation Content

Gospodar prstenova: Dvije kule

Gospodar prstenova: Dvije kule

The Lord of the Rings: The Two Towers

Frodo i Sam nastavljaju put u Mordor na svojoj misiji uništenja Prstena, dok njihovi bivši suputnici stvaraju nove saveznike kako bi pokorili Isengard

INFO

Redatelj Peter Jackson

Glumci Elijah Wood, Ian McKellen, Liv Tyler, Viggo Mortensen, Sean Astin, Cate Blanchett, John Rhys-Davies, Bernard Hill, Christopher Lee, Orlando Bloom

Sažetak

Nakon što je čarobnjak Gandalf (Ian McKellen) nestao u provaliji, a Prstenova se družina raspala na tri dijela, hobit Frodo (Elijah Wood) nastavlja put prema Mordoru sa svojim prijateljem Samom (Sean Astin).

Iako iznemogao, mučen priviđenjima i u bijegu pred orkama, Frodo ne odustaje od zadatka koji mu je povjerio Gandalf: prenijeti svemoćni prsten zlog čarobnjaka Saurona do ognja Mordora i ondje ga zauvijek uništiti. Froda i Sama presrest će nekadašnji vlasnik prstena Gollum (Andy Serkis) koji će im se ponuditi kao vodič do odredišta.

Ostala dvojica hobita Merry (Dominic Monaghan) i Pippin (Billy Boyd) dospiju u šumu čiji su čudesni stanovnici pastiri enti koji nimalo ne mare za njih.

Treći dio družine čine Aragorn (Viggo Mortensen), patuljak Gimli (John Rhys-Davies) i vilenjak Legolas (Orlando Bloom), koji stignu u kraljevstvo Rohan vladara Theodena (Bernard Hill). Kraljevoj nećakinji Eowyn (Miranda Otto) sviđa se Aragorn, a on je zaljubljen u vilu Arwen (Liv Tyler) i svoju odvažnu misiju. Theoden je već u vlasti Sauronova vazala Sarumana (Cristopher Lee) koji priprema zastrašujuću vojsku za odlučujući boj za prevlast u sve nesigurnijem Međuzemlju...

Godinu dana nakon velikog komercijalnog i umjetničkog uspjeha prvog dijela filmske trilogije 'Gospodar prstenova', redatelja Petera Jacksona, prikazan je nastavak. I dok je 'Prstenova družina' kao inicijalni dio imala zadatak predstaviti okolnosti i protagoniste priče, 'Dvije kule' dobile su ulogu što dinamičnije i sadržajnije premostiti uvod i rasplet u trećem dijelu 'Povratak kralja' (2003).

Priča se nastavlja ondje gdje je završila 'Prstenova družina'. S obzirom da su sva tri dijela snimana u kontinuitetu, i za 'Dvije kule' vrijedi isto što i za 'Prstenovu družinu'. Riječ je o pravom trijumfu filmskog stvaralaštva.

'Dvije kule' donijele su i nešto novo, zapravo puno više prostora dano je prvom pravom igrano-animiranom liku u povijesti kinematografije. Iako je već viđen u 'Prstenovoj družini', lik Golluma u drugom dijelu scenski je potpuno ravnopravan ostalima što je zasluga posebne tehnike snimanja (motion capture). U ulozi Golluma je izvrsni Andy Serkis koji će isto ponoviti i u Jacksonovu filmu 'King Kong'.

Ostale uloge ponavljaju dobro poznata imena iz prvog dijela: Elijah Wood ('Žestoki udar'), Ian McKellen ('Bogovi i čudovišta'), Viggo Mortensen ('Povijest nasilja'), Christopher Lee (serijal 'Zvjezdani ratovi'), Orlando Bloom ('Troja'), Liv Tyler ('Armagedon'), Cate Blanchett ('The Aviator') i Hugo Weaving (serijal 'Matrix').

Među ostalim treba izdvojiti novu članicu glumačke ekipe Australku Mirandu Otto ('Ispod površine') u ulozi Eowyn te drvolika bića ente, baš kao što treba istaknuti da su briljantna šminka, scenografija i kostimografija djela istih stručnjaka kao i u preostala dva dijela priče.

Osim laskavih kritika, 'Dvije kule' ovjenčane su i brojnim priznanjima. Od šest nominacija za Oscara, uključujući i kategoriju najboljeg filma, potvrđene su dvije (najbolji vizualni efekti i najbolja montaža zvuka), a osvojene su i tri BAFTA-e, četiri Saturna uključujući i kategoriju najboljeg fantastičnog filma te Grammy za sjajnu glazbu Howarda Shorea.

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...