Navigation Content

Tajne svjetskih muzeja

Tajne svjetskih muzeja

Museum Secrets

Zanimljiva dokumentarna serija koja nam otkriva posve nove podatke o poznatim umjetničkim djelima i donosi neobične priče o izlošcima koji nisu dostupni javnosti

INFO

Sažetak

Serija će nas provesti kroz najpoznatije svjetske muzeje. Doznat ćemo neobične, zanimljive i zapanjujuće podatke o poznatim i manje poznatim izlošcima koji se nalaze u njihovim zbirkama.

U svakoj epizodi posjetit ćemo jedan muzej i čuti priče o šest do osam što poznatih, što nepoznatih izložaka koji se ondje nalaze. Serija baca novo svjetlo na poznate legende i propituje naše ustaljene predodžbe. Uz pomoć suvremene znanosti otkrit ćemo nove podatke o slavnim umjetničkim djelima kao što su Mona Lisa, Sikstinska kapela i Tutankamonova zlatna maska.

Vidjet ćemo i neke manje poznate izloške te dijelove muzeja koji su zatvoreni za javnost. To su nedavno otkrivena nekropola pokraj Vatikanskih muzeja, neobična i pomalo sablasna prostorija sa staklenim posudama u londonskom Prirodoslovnom muzeju, te laboratoriji Muzeja Metropolitan opremljeni najsuvremenijom tehnologijom, u koje je prvi put ušla snimateljska ekipa.

Po svim muzejima provest će nas znanstvenici, povjesničari i drugi stručnjaci. Na temelju predmeta opljačkanih iz grobnica arheolog je došao do podataka o načinima dobivanja zlata u drevnom Egiptu. Znanstvenici u Prirodoslovnom muzeju nastojali su utvrditi na temelju posjekotina na kostima pračovjeka jesu li stanovnici Britanije u prapovijesno doba bili ljudožderi. Restaurator u Vatikanu pronašao je na Rafaelovoj fresci urezane natpise koji su vjerojatno nastali u vrijeme pljačke Rima.

Upoznat ćemo i obične ljude koji su osobno vezani uz pojedine izloške. Među njima su potomak Napoleona Bonapartea, unuka ubijenog arhitekta i stručnjak za eksplozive koji želi otkriti istinu o propalom pokušaja ubojstva Hitlera.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...