Navigation Content

Gospodar prstenova: Prstenova družina

Gospodar prstenova: Prstenova družina

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

Prvi dio impresivne trilogije Petera Jacksona, rađene po romanima J.R.R. Tolkiena, zasluženo je potvrdio 4 od 13 nominacija za Oscara

INFO

Redatelj Peter Jackson

Glumci Elijah Wood, Ian McKellen, Ian Holm, Viggo Mortensen, Sean Bean, Sean Astin, John Rhys-Davies, Cate Blanchett, Liv Tyler, Orlando Bloom, Hugo Weaving

Sažetak

U davna je vremena zli čarobnjak Sauron (Sala Baker) stvorio svemoćni prsten kojim je ovladao svim ostalim prstenima moći u mitskom Međuzemlju. Međutim, stanovnici Međuzemlja suprotstavili su se Sauronu i nakon čarobnjakovog poraza njegov je prsten nestao.

Godinama kasnije dobri čarobnjak Gandalf (Ian McKellen) otkrije da se prsten nalazi u rukama hobita Bilba Bagginsa (Ian Holm), stanovnika slikovitog Shirea. Znajući kakvu strahovitu moć posjeduje, Gandalf prisili Bilba da se odrekne zlosretnog prstena i preda ga svom nećaku Frodu (Elijah Wood). Na Gandalfov nagovor Frodo krene put mračne zemlje Mordor u čiji vulkan Mount Doom treba baciti prsten i tako Međuzemlje zauvijek osloboditi zla.

Kako bi pomogli mladom hobitu, u Frodovoj se prstenovoj družini okupe još i njegovi sunarodnjaci Sam (Sean Astin), Pippin (Billy Boyd) i Merry (Dominic Monaghan), zatim ljudi Aragorn (Viggo Mortensen) i Boromir (Sean Bean), patuljak Gimli (John Rhys-Davies), vilenjak Legolas (Orlando Bloom) te Gandalf. S druge strane, u lov na prsten krenu i sile zla predvođene Sauronovim slugom Sarumanom (Christopher Lee) koji počne okupljati strašnu vojsku čudovišnih orki...

Ovo je jedan od najimpresivnijih filmskih projekata u povijesti svjetske kinematografije koji je obilježio početak 21. stoljeća, i to ne samo u filmskom, nego i u fenomenološkom smislu.

Redatelju Peteru Jacksonu je uspjelo istoimeni literarni predložak britanskog književnika i lingvista Johna Ronalda Reuela Tolkiena (1892-1973) vizualizirati na tako uvjerljiv način da se danas priča o stanovnicima Međuzemlja i njihovoj borbi protiv zla percipira podjednako i kao Tolkienovi romani, i kao Jacksonovi filmovi. Jackson je tri filma snimao u kontinuitetu od kraja 1999. do početka 2001. na rodnom Novom Zelandu, a prvi je premijerno prikazan u prosincu 2001.

Reakcije su bile sjajne, pa je 'Gospodar prstenova: Prstenova družina' ubrzo postao hit i jedan od najhvaljenijih filmova godine. Istodobno bajka, akcijski spektakl i svevremena priča o borbi dobra i zla, Jacksonov je film oduševio ne samo prenošenjem književnog izvornika na veliko platno, nego i sjajnim produkcijskim rješenjima koja su se nametnula kao novi standard u snimanju sličnih projekata.

Trud se višestruko isplatio, a nagrade su sustizale jedna drugu. 'Gospodar prstenova: Prstenova družina' dobio je, među ostalim, četiri Oscara (kamera, vizualni efekti, šminka i glazba) od ukupno 13 nominacija, četiri BAFTA-e, četiri nominacije za Zlatni globus, Grammy za glazbu Howarda Shorea, te priznanje Američkog filmskog instituta za film godine.

Glavne su uloge podijelili E. Wood ('Žestoki udar'), I. McKellen ('Bogovi i čudovišta') za svoju interpretaciju čarobnjaka Gandalfa nominiran za Oscara, zatim I. Holm ('Vatrene kočije'), V. Mortensen ('Povijest nasilja'), oskarovka C. Blanchett ('The Aviator'), L. Tyler ('Armagedon'), O. Bloom ('Kraljevstvo nebesko'), H. Weaving ('Matrix') te veteran C. Lee ('Dracula').

Posebna je atrakcija filma vilenjački jezik nastao prema Tolkienovim rječnicima te računalno generirani lik Golluma kojega je odglumio A. Serkis. Pjesmu iz filma 'May It Be' skladala je irska kantautorica Enya, dok je film sljedeće dvije godine dobio podjednako gledane nastavke 'Dvije kule' i 'Povratak kralja'.

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...