Navigation Content

Čarobnjak iz Oza

Čarobnjak iz Oza

The Wizard of Oz

Judi Garland u nezaboravnoj ulozi Dorothy Gale, djevojčice koju je tornado otpuhao u magičnu zemlju OZ

INFO

RedateljVictor Fleming

GlumciJudy Garland, Frank Morgan, Ray Bolger, Bert Lahr, Jack Haley, Billie Burke, Margaret Hamilton

Sažetak

Djevojčica Dorothy Gale (Judy Garland) odrasta bez roditelja na farmi svog strica Henryja (Charley Grapewin) i strine Em (Clara Blandick) u Kanzasu. Iako provodi sretno djetinjstvo uz ljude koji je vole najviše na svijetu, Dorothy muče i problemi.

Naime, njezin se vjerni psić Toto nađe na meti gospođice Gulch (Margaret Hamilton) koja posjeduje pola okruga. Kad odluči uzeti Tota, jer ju je ugrizao, Dorothy pobjegne sa svojim ljubimcem, ali se nađe usred tornada i izgubi svijest...

Probudi se u nepoznatoj zemlji i shvati da se bez čarolije neće moći vratiti kući. Dorothina je kuća, podignuta u tornadu, ubila Zlu vješticu Istoka koja je zlostavljala narod Žvakače te joj se njezina sestra Zla vještica Zapada (Margaret Hamilton) odluči osvetiti.

Kako bi joj pomogla, Dobra vještica Sjevera Glinda (Billie Burke) uputi je prema zagonetnom čarobnjaku (Frank Morgan) koji živi u Smaragdnom gradu. Na putu prema čarobnjaku Dorothy upozna Strašilo (Ray Bolger) koji od maga poželi dobiti pamet, Limenka (Jack Haley) koji žarko želi srce te Strašljivog Lava (Bert Lahr) koji se nada hrabrosti. Međutim, raspoloženo društvo budno prati Zla vještica Zapada sa svojom vojskom letećih majmuna. Dorothina su jedina zaštita čudesne crvene cipelice Zle vještice Istoka koje joj je dala Glinda...

‘Negdje visoko iznad duge postoji zemlja o kojoj čula sam jednom u uspavanci...’, stihovi su iz jedne od najpopularnijih filmskih pjesmama svih vremena. Riječ je o skladbi ‘Over the Rainbow’ koju su napisali Harold Arlen i E. Y. Harburg i dobili Oscara, dok je ‘Čarobnjak iz Oza’ do danas ostao primjer trijumfa filmske umjetnosti i kreativnosti.

Režirao ga je Victor Fleming koji se iste godine proslavio još jednim naslovom, ‘Zameo ih vjetar’. Iako su na 'Čarobnjaku iz Oza' radili i redatelji King Vidor, Richard Thorpe i Mervyn LeRoy, Fleming je jedini potpisan kao redatelj.

Film ne plijeni pozornost samo tehničkim bravurama, specijalnim efektima i majstorijama snimatelja, kostimografa, šminkera i scenografa (jedan je od njih i Cedric Gibbons, autor statuete Oscara), nego i sjajnom profilacijom likova. Glumačku ekipu predvodi J. Garland ('Zvijezda je rođena', 'Suđenje u Nürnbergu') koja je ostvarila jednu od najboljih uloga u zlatnom dobu Hollywooda. U ostalim su ulogama F. Morgan ('Cellinijeve afere') R. Bolger ('The Entertainer'), B. Lahr ('Sing Your Worries Away'), J. Haley '(Moon Over Miami'), B. Burke ('Mi živimo veselo') te M. Hamilton ('Crveni poni').

Osim Oscara za najbolju pjesmu i glazbu, film je nominiran u još četiri kategorije uključujući i kategoriju najboljeg filma u kojoj je te godine, baš kao i za režiju, trijumfirao ‘Zameo ih vjetar’.

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...