Navigation Content

Butterfield 8

Butterfield 8

Butterfield 8

Besmrtna Elizabeth Taylor u priči o životu moderne djevojke s Manhattana koja je napola model, napola call-girl, ali u potpunosti klopka za muškarce

INFO

RedateljDaniel Mann

GlumciElizabeth Taylor, Laurence Harvey, Eddie Fisher, Dina Merrill, Mildred Dunnock, Betty Field

Sažetak

Gloria Wanderous (Elizabeth Taylor) lijepa je i mlada žena. Živi s majkom, koja često ne zna gdje joj kći provodi noći, ali pred tim zatvara oči. Gloria je imala mnogo ljubavnika, muškarce uzima i odbacuje kad joj se svidi. Jedan od njih ironično kaže da se svi odbačeni jednom na godinu okupljaju na stadionu.

Weston Liggett (Laurence Harvey) oženio se bogatom djevojkom, naslijedio posao u kemijskoj industriji, brak mu nije sretan, opija se i vara ženu koja sve više vremena provodi u roditeljskoj kući, uz izliku da se brine o bolesnoj majci.

Kad se upoznaju i provedu noć zajedno, i Gloria i Weston znaju da pripadaju sličnoj vrsti. Iako ništa ne očekuje od Liggetta, Gloria je bijesna kad shvati da joj je on ostavio novac na noćnom ormariću, uz poruku da će je nazvati. Kako je njezina haljina poderana, očito zbog strasnog Liggettova zagrljaja, ojađena Gloria iz ormara uzima skupocjenu bundu od nerca koja pripada Emily Liggett (Dina Merrill).

Kao i uvijek kad ne zna što bi od sebe i kad ne želi da je majka vidi mamurnu, Gloria odlazi svom prijatelju iz djetinjstva, siromašnom skladatelju Steveu Carpenteru (Eddie Fisher). Steve ima djevojku Normu (Susan Oliver), ali ni sam nije siguran nije li u stvari njegova prava ljubav Gloria.

Gloria provodi dan čekajući Liggettov telefonski poziv, koji bi trebao stići preko broja Butterfield 8, preko kojega Gloria prima sve svoje poruke.

Iako se i Liggett i Gloria štite maskom hladnokrvnosti, grubosti, promiskuiteta i pijanstva, njihova veza neće završiti samo na burnoj ljubavnoj noći.

Film 'Butterfield 8' snimljen je prema duhovitom i inteligentnom scenariju Charlesa Schneeja (Red River, They Live by Night, When in Rome, The Bad and the Beautiful) koji je katkada potpisivao i kao John Dennis (By Love Possessed). Scenarističku duhovitost izvrsno ilustrira Glorijino objašnjenje latinske sentence Sic transit gloria mundi: 'Sic (sick) znači da sam bolesna, Gloria, to sam ja, a transit je valjda nešto u vezi s mojim autom.' U tom trenutku i ne sluti kako je prorekla vlastitu budućnost.

Film je režirao Daniel Mann (Come Back, Little Sheba, I'll Cry Tomorrow, The Teahouse of the August Moon, The Last Angry Man), jedan od redatelja s najvećim brojem Oscarom nagrađenih glumica (osam).

I Elizabeth Taylor osvojila je Oscara za ulogu Glorije u filmu 'Butterfield 8'. Snimila ga je dvije godina nakon velikog uspjeha u 'Mački na vrućem limenom krovu', za koji je bila nominirana za Oscara, kao i za uloge u filmovima 'Raintree County' i 'Iznenada prošlog ljeta'.

Svog drugog Oscara osvojila je za ulogu Marthe u filmu 'Tko se boji Virginije Woolf' (1966). Uloga Marthe vjerojatno je najbolja uloga u karijeri glumice koja je počela glumiti već s deset godina, a do dvadesete je bila zvijezda i smatrana jednom od najljepših žena na svijetu.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...