Navigation Content

Čovjek koji je previše znao

Čovjek koji je previše znao

The Man Who Knew Too Much

Obiteljski odmor u Maroku započet će misterioznim ubosjtvom i zavjerom

INFO

RedateljAlfred Hitchcock

GlumciJames Stewart, Doris Day, Brenda De Banzie, Bernard Miles, Daniel Gelin, Ralph Truman

Sažetak

Stigavši kao turisti u francuski Maroko, američki kirurg Ben MacKenna (James Stewart), njegova supruga Jo (Doris Day) i desetogodišnji sin Hank (C. Olsen), već u autobusu za Marakeš upoznaju simpatičnoga Francuza Louisa Bernarda (Daniel Gelin).

Samo dvadeset i četiri sata kasnije njihov novi poznanik umre na liječnikovim rukama proboden nožem na prepunom arapskom bazaru. Ubrzo nestane mali Hank, a otmičari poručuju da će ga ostaviti na životu samo ako MacKenna nikome ne oda tajnu koju mu je na uho prošaptao umirući. Očajni otac, znajući da se ne smije obratiti policiji, pretvara se u istražitelja. Put ga vodi u London...

Izvornu inačicu špijunskoga trilera 'Čovjek koji je previše znao' Alfred Hitchcock snimio je 1934. u svojoj domovini, Velikoj Britaniji, sa skromnim sredstvima i u crno-bijeloj tehnici.

Izniman uspjeh filma, čiji je naslov postao poslovičan, ponukao ga je da dva desetljeća kasnije, 1956, u Hollywoodu snimi visokobudžetni remake u cinemascopeu i tehnicoloru, sa zvjezdanim parom, J. Stewartom i D. Day u glavnim ulogama i četrdeset i pet minuta duljim trajanjem. Nijedan filmski remake nije prošao bez prijepora i usporedbi s izvornikom pa tako ni ovaj.

No ostaje činjenica da je riječ o obnovi koja je postigla veliki uspjeh te se i danas pamti, uz ostalo i po glasovitoj pjesmi 'Che sara, sara' (Oscar Jayu Livingstoneu i Rayu Evansu za najbolju pjesmu 1956) u izvedbi zanosne Doris Day, jedne od omiljenih plavuša zreloga Hitchcocka.

Riječ je klasičnome djelu nenadmašnoga majstora napetosti u kojemu se gledatelj lako identificira s glavnim junakom, običnim čovjekom iznenada uvučenim u mračnu političku intrigu iz koje se mora izvući sam, bez pomoći zakona, kojemu dodatnu privlačnost daje žanrovski spoj filma ceste, filma potjere i špijunskoga trilera.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...