Svjetsko nogometno prvenstvo za žene koje se igra u Njemačkoj stiglo je do finala u kojem će se sastati reprezentacija Japana i reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država. Iako obje spomenute reprezentacije spadaju u vrh svjetskog ženskog nogometa, ipak je iznenađenje što se za svjetsko zlato neće boriti reprezentacije Njemačke i Brazila.

Reprezentacija Japana je u četvrtfinalu, nakon produžetaka, slavila protiv domaćina prvenstva - Njemačke, a u polufinalu Japanke su s 3-1 pobijedile vrlo dobru reprezentaciju Švedske i pomalo se neočekivano plasirale u finale. Japanke igraju vrlo organiziran i taktički zreo nogomet; bez puno atrakcije, ali timski i požrtvovno od prvog do posljednjeg sučevog zvižduka.

Reprezentacija SAD-a je najveće iznenađenje ovoga prvenstva. Iako je poznato da se u Americi igra vrlo dobar ženski nogomet, eliminacija Brazila u četvrtfinalu je rezultat kojem se nitko nije nadao. Brazilke predvođene Martom i Rosanom igrale su najljepši nogomet ovoga prvenstva, no reprezentaciju SAD-a nisu uspjele pobijediti. U odličnoj utakmici, nakon regularnog dijela igre bilo je 1-1, a već na početku produžetka Marta zabija za vodstvo Brazila, no Amerikanke se vraćaju i u sudačkoj nadoknadi izjednačavaju rezultat; u raspucavanju penala više sreće imale su reprezentativke SAD-a i plasirale se u polufinale. U polufinalu SAD se lako obračunao s Francuskom pobijedivši ih s 3-1 i zaslužio finalnu utakmicu s Japanom.

Teško je reći koja reprezentacija ima više šanse za zlato, no kladionice će sigurno tipovati na SAD. Takav opći dojam pogoduje Japanu jer su i u dosadašnje eliminacijske susrete ulazile kao autsajderice, a izlazile kao pobjednice. Tko će podignuti pehar namijenjen najboljoj svjetskoj ženskoj nogometnoj reprezentaciji, pogledajte na kanalu Eurosport 1.