Četrnaesta etapa Tour de Francea vozi se na samom jugu Francuske po sjevernim obroncima visokog Pirinejskog gorja iz smjera zapada prema istoku. S ovom etapom završava se iscrpljujuća vožnja po Pirinejima, a kako nakon nje slijedi jedna ravna etapa i dan pauze, vozači će se napokon moći odmoriti i riješiti se akumuliranog umora.

Etapa kreće u Saint Gaudensu, a završava u Plateau de Beille na 1780 metara nadmorske visine što je solidna visina i za planinare... Etapa je duga 168, 5 kilometara, a sastoji se od nekolicine vrlo nezgodnih i napornih uspona; riječ je o usponima na Col de Portet-d'Aspet, Col de la Core, Col de Latrape, Col d'Agnes, Port de Lers te zadnji i najteži uspon na Plateau de Beille. Uspon prema ciljnoj ravnini dug je oko 16 kilometara s nagibom od 7,9 % te spada među uspone najteže kategorije. Iako je svaki od ovih uspona nešto lakši od uspona na Aubisque iz prošle etape, kumulativni efekt umora zbog imperativa osvajanja šest velikih uspona u jednoj etapi, čini ju jednom od najtežih na Touru. 

Ova etapa je pravo mjesto da se pokažu najjači penjači ovogodišnjeg Toura, a ne treba zanemariti činjenicu da je zadnjih nekoliko godina vozač koji je osvajao ovu etapu na kraju osvajao i Tour... Najzanimljivije detalje četrnaeste etape Tour de Francea pogledajte na kanalu Eurosport 1.