Kao i Argentina, i Brazil će svoju sudbinu na ovogodišnjoj Copa Americi riješavati u zadnjem kolu natjecanja po skupinama. U prva dva kola Brazilci su remizirali s Venezuelom i Paragvajem pa im je za prolazak u četvrtfinale potrebna pobjeda protiv Ekvadora. Postoji kalkulacija po kojoj Brazil prolazi i s remijem; ukoliko Venezuela pobijedi Paragvaj ili ako obje utakmice trećega kola skupine B završe neriješeno, Brazil bi bio drugi ukoliko bi zabio više golova nego Paragvaj, no u takve kalkulacije momčad Mana Menezesa sigurno neće ulaziti i protiv Ekvadora će zaigrati na pobjedu koja ih riješava briga.

Ukolika Brazil podigne razinu svoje igre i prije svega popravi efikasnost, pobjeda protiv Ekvadora i plasman i četvrtfinale ne bi trebali doći u pitanje. Ukoliko zadnje kolo natjecanja po skupinama prođe realno, što znači ukoliko kvalitetnije momčadi budu pobjeđivale, Brazil bi u četvrtfinalu mogao ponovo igrati protiv Venezuele jer pobjednik skupine B za prolazak u polufinale igra s najboljom trećeplasiranom reprezentacijom, a velike su šanse da bi to mogla biti upravo Venezuela. U susretu prvoga kola obrana Venezuele je izdržala napade Carioca, no to je bilo prvo kolo u skupini, a utakmica za polufinale je nešto sasvim drugo... Ipak, zbog blijede igre koju su prikazali u dosadašnjem dijelu natjecanja, brazilsku ulogu apsolutnog favorita protiv Ekvadora treba staviti u malu zagradu. Ekvadorske šanse za prolazak u drugi krug su teoretskoga karaktera; morali bi pobijediti Brazil, a to je oklada na koju nitko ne bi stavio ni lipe...

Hoće li veliki broj kritika upućenih reprezentaciji Brazila motivirati momčad Mana Menezesa, pogledajte na kanalu Arenasport 1.