Severstal iz Čerepovca spada u skupinu manjih ruskih hokejaških klubova koji usljed jakog i financijski izdašnog sponzorstva ( u ovom slučaju korporacija koja se bavi čelikom ) postaju sve jači i relevantniji. Ove godine igraju odlično i u vrh su tablice te su sigurno u doigravanju, za razliku od zadnje dvije sezone kada se nisu uspjeli kvalificirati među najboljih šesnaest. Njihov protivnik Lokomotiv iz Jaroslava već je godinama u vrhu ruskog hokeja i ove godine igra sjajno, te je jedan od glavnih kandidata za osvajanje naslova prvaka.  Prošle sezone Lokomotiv je zaustavljen u polufinalu a sezonu prije igrao je u finalu KHL-a.

Ždrijeb je htio da se ova dva kluba susretnu dva puta u roku dva tjedna. U prethodnoj utakmici u Jaroslavu slavio je Lokomotiv sa velikih 8:2. Šok od poraza od jednog od glavnih rivala bio je velik i usljedio je još jedan poraz na gostovanju u moskovskoj oblasti kod Atlanta. Ipak u zadnjoj utakmici prije ove Severstal je uspio dobiti Torpedo iz Novgoroda sa 2:1. Hokejaši iz Jaroslava u velikoj su seriji i imaju četiri pobjede za redom sve rezultatima sa po nekoliko golova razlike.

Lokomotiv je favorit ove utakmice i sigurno jača momčad no Severstal je također dobar a ima i motiv više: isprati gorak okus katastrofalnog poraza od prije dva tjedna. Hokejaški klub iz Čerepovca raste i jača iz godine u godinu i iako nisu još na razini Lokomotiva iz Jaroslava, mogu ih dobiti u jednoj utakmici i revanširati se za veliki poraz.