Navigation Content

Hrvatsko proljeće

Hrvatsko proljeće

Hrvatsko proljeće

Prikaz sudbonosnih događaja s prijelaza šezdesetih na sedamdesete godine prošlog stoljeća

INFO

Sažetak

Serija 'Hrvatsko proljeće' prikaz je sudbonosnih događaja s prijelaza šezdesetih na sedamdesete godine prošloga stoljeća. U devet epizoda upoznat ćemo sve ključne procese i aktere iz razdoblja koje je tek devedesetih godina imenovano kao 'Hrvatsko proljeće'. Upravo te događaje možemo odrediti kao početak izlaska Hrvatske iz Jugoslavije.

2. epizoda: '71. GODINA

'Sedamdeset i prva' govori o tri usporedna društvena procesa koja mi nazivamo 'Hrvatsko proljeće'. Godinama vlada mišljenje da je Hrvatsko proljeće bilo jedinstven niz događaja, međutim, riječ je o tri paralelna društvena i politička procesa koji su utjecali jedan na drugi.

3. epizoda: ČISTI RAČUNI

Treća epizoda bavi se gospodarskim prilikama u Jugoslaviji i položajem Hrvatske, tada najrazvijenije jugoslavenske republike. Hrvatska je inicirala razgovore u federaciji o pravednijoj raspodjeli ekonomskih sredstava, a upravo će to rezultirati brojnim političkim suprotstavljanjima, u Hrvatskoj i među republičkim vladajućim garniturama.

4. epizoda: IZMEĐU NACIONALIZMA I UNITARIZMA

Četvrta epizoda prikazuje dva događaja koja su izravno pokrenula skup procesa koji će tek dvadeset godina poslije biti prozvan Hrvatskim proljećem. To su znamenita Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskoga jezika i deseta sjednica Saveza komunista Hrvatske, koja je bila ključna za sukob nacionalnih i unitarističkih tendencija unutar Komunističke partije.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...