Navigation Content

Velika crvena divizija

Velika crvena divizija

The Big Red One

Ratna drama Samuela Fullera jedna je od najoriginalnijih i najrealističnijih slika Drugog svjetskog rata

INFO

RedateljSamuel Fuller

GlumciLee Marvin, Mark Hamill, Robert Carradine, Bobby Di Cicco, Kelly Ward, Stephane Audran

Sažetak

Drugi svjetski rat. Ostarjeli narednik (Lee Marvin) u sjevernoj Africi zapovijeda skupinom američkih vojnika iz Prve pješadijske divizije. Njegovo lice govori sve: već je u Prvom svjetskom ratu vidio sve gadosti i strahote potrebne da prestane gajiti iluzije o vrijednostima ljudskog života i boljoj budućnosti. Njegovi podređeni, s druge strane, mladi su preplašeni vojnici koji tek trebaju upoznati pravo lice rata.

Tijekom jedne bitke vojnika Griffa (Mark Hamill) uhvati panika, što cijeli odred dovede u opasnost. Pokušavajući spasiti svoje vojnike, narednik je ranjen i završi u bolnici. Jedan metak ipak nije dovoljan da bi zaustavio vojnika njegova kova, pa on ubrzo napusti bolnički krevet i pridruži se svojem odredu na bojišnici. To je tek početak rata, a pred njim i njegovim vojnicima još su mnoge bitke...

Samuel Fuller ('Shock Corridor', 'White Dog') je bio jedan od najkontroverznijih, najtvrdoglavijih i najagilnijih američkih redatelja druge polovice 20. stoljeća, čiji su filmovi uglavnom izazivali kritičarske rasprave te ponekad šokirali i gotovo uvijek oduševljavali publiku. Fuller je u svijet filma prešao iz novinarstva, koje je utjecalo na njegovo filmsko stvaralaštvo, kao i ratno iskustvo, koje je više puta iskoristio u filmovima ('The Steel Helmet', 'Fixed Bayonets!').

U njegovoj burnoj karijeri, obilježenoj naizmjeničnim prihvaćanjem i odbijanjem kritike i filmskih studija te povremenim stvaralačkim pauzama, ratna je tematika predstavljala svojevrsnu konstantu. Jedan od Fullerovih najpoznatijih filmova 'Velika crvena divizija', ekranizacija autorovih sjećanja iz Drugog svjetskog rata, također je naišao na podijeljene kritike, a danas, trideset godina poslije, može se pohvaliti kultnim statusom jednog od najhvaljenijih ratnih filmova uopće.

Neminovna usporedba tog ostvarenja s drugim ratnim filmovima (novije produkcije), dovest će do dva naslova: 'Spašavanja vojnika Ryana' i 'Tanke crvene linije'. Paralela s prvim može se povući zato što oba daju beskompromisan i izrazito realističan prikaz ratovanja, dok ga s drugim povezuje kontemplativan karakter. Međutim, Fullerov film je svakako jedna od najoriginalnijih i najrealističnijih slika Drugog svjetskog rata.

Oskarovac Lee Marvin (Cat Ballou) ovdje je ostvario jednu od najboljih uloga u karijeri, oslonivši se više na geste i grimase nego na govor. Uz Marvina valja istaknuti M. Hamilla, slavnog Lukea Skywalkera iz 'Zvjezdanih ratova', te R. Carradinea čiji lik očito predstavlja samog Fullera. Fuller je navodno snimio više od 30 sati materijala za film i montirao redateljsku verziju u trajanju od 4 i pol sata. Verzija koja se prikazivala u kinima i koju ćemo gledati skraćena je na nešto manje od dva sata. Ipak, 2004. godine, 7 godina nakon Fullerove smrti, objavljena je tzv. rekonstruirana verzija čijih 158 minuta ipak daje jasniji uvid u viziju tog originalnog autora. Film je bio nominiran za Zlatnu palmu 1980. na Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...