Deset godina prije negoli je predvođenjem hrabre akcije oslobodio američke ratne zarobljenike iz zatočeništva brutalnoga generala, narednik James Braddock (Chuck Norris) i sam je bio u sličnoj situaciji.

U zatvoreničkom kampu u sjevernom Vijetnamu, koji je vodio narednik Yin (Soon-Teck Oh), zarobljenici su bili primorani uzgajati opijum za francuske krijumčare droge. Također, Yin ih je silom pokušavao slomiti i nagovoriti da potpišu dugačku listu ratnih zločina, koju je kasnije namjeravao iskoristiti za čišćenje vlastitog imena...

Nakon što je akcijski svijet prvim dijelom ovoga kultnog serijala dobio novu veliku ikonu – legendarnoga Chucka Norrisa – logičan je bio pokušaj producenata da daljnjim nastavcima istovremeno utaže žeđ publike i zarade još štogod dolara. Međutim, 'Nestali u akciji 2: Početak' nije klasičan nastavak u pravom smislu riječi.

Naime, prvotni plan je bio da ovaj naslov bude prvi dio serijala, no od toga se odustalo kad su autori ispravno pretpostavili kako drugi film ima mnogo veće šanse za tržišni uspjeh. Tako je ovaj naslov prekršten u 'prequel', u kojem gledamo prvu veliku avanturu neustrašivoga Johna Braddocka. O Chucku Norrisu dosad je rečeno gotovo sve, zato se i još zabavnije podsjetiti jedne od uloga koje su ga lansirale na sam vrh akcijskog žanra.