Navigation Content

Rat Roseovih

Rat Roseovih

The War of the Roses

Michael Douglas i Kathleen Turner izluđuju jedno drugo u crnoj komediji pod redateljskom palicom Dannyja DeVita

INFO

RedateljDanny DeVito

GlumciMichael Douglas, Kathleen Turner, Marianne Sägebrecht, Sean Astin, Heather Fairfield

Sažetak

Student prava Oliver Rose (Michael Douglas) i gimnastičarka Barbara (Kathleen Turner) upoznali su se na aukciji i zaljubili na prvi pogled. Iste su večeri završili u krevetu, a ubrzo su se vjenčali i dobili dvoje djece.

Usprkos tome što su živjeli skromno, ljubav je cvjetala i bili su sretni. Uskoro je Oliverova karijera napredovala, pa se obitelj preselila u prekrasnu luksuznu vilu i počela živjeti na visokoj nozi. Obiteljska idila sada se zadržavala samo na površini, a ljubav je počela ustupati mjesto nesnošljivosti i zajedljivosti.

Oliver je naporno radio u odvjetničkom uredu, a Barbara je dane provodila kao kućanica i to ju je izjedalo. Zamrzila je svoj život i Olivera te zatražila razvod. Krenula je brakorazvodna parnica u kojoj je borba za vlasništvo nad kućom pretvorila supružnike u smrtne neprijatelje, a sredstva obračuna nadmašila su i najmaštovitije mogućnosti…

'Rat Roseovih' istodobno je tmuran, depresivan, prilično sarkastičan i smiješan pogled na ljubav i bračnu idilu te mržnju i pakao zajedničkog života. Danny DeVito, slavni američki glumac ('Batman se vraća', 'Krupna riba') i priznati redatelj ('Hoffa'), odabrao je vrlo dobar književni predložak (scenarij Michaela Leesona utemeljen je na romanu Warrena Adlera) kako bi se osvrnuo na tamnu stranu inače idealiziranog bračnog života.

Odbacujući patetiku i pretjeranu ozbiljnost, DeVito je transformaciju ljubavi u mržnju popratio izrazito efektnim, najčešće verbalnim, a ponekad i fizičkim humorom. Krajnja tragedija time nije izgubila na intenzivnosti i ozbiljnosti. Dapače, željeni je efekt postignut, a pouka, iako prezentirana na izrazito zabavan i pomalo neuobičajeni način, i dalje je potpuno jasna. M. Douglas i K. Turner neponovljivo su odigrali supružnike, a ovo im je, nakon 'Lova na zeleni dijamant' i 'Dragulja s Nila', treći film u kojem su glumili zajedno s Dannyjem DeVitom.

Pohvale zaslužuje i DeVitova fantastična režija te umijeće da, pametno koristeći dramaturšku strukturu, događajima na filmu podari prijeko potreban smisao i uvjerljivost. Film je bio nominiran za tri Zlatna globusa (najbolji film – komedija, glumac i glumica), BAFTA-u (najbolji adaptirani scenarij) i Zlatnog medvjeda na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu (Danny DeVito), a osvojio je njemačku nagradu Golden Screen.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...