Navigation Content

Faraoni koji su izgradili Egipat

Faraoni koji su izgradili Egipat

The Pharaohs Who Built Egypt

Zahvaljujući svojim građevinama nasljeđe egipatskog carstva živi i danas

INFO

Sažetak

Dokumentarni film 'Faraoni koji su izgradili Egipat' prikazuje jednu od najvećih ranih civilizacija. Zahvaljujući svojim građevinama naslijeđe egipatskog carstva živi i danas.

No, te nevjerojatne strukture sagrađene su prije više od 4000 godina. Istražit ćemo što je nagnalo stanovnike tog drevnog carstva da se upuste u takvu velebnu izgradnju. U drevni Egipat ući ćemo preko dvojice faraona - Keopsa (Khufua) i Ramzesa II.

Iako ih je dijelilo 1200 godina, obojica su vladala u razdobljima goleme graditeljske ambicije. Pod Keopsom je konstruirana Velika piramida u Gizi, dok je u vrijeme Ramzesa II. oživio Abu Simbel. U oba slučaja sudbina nacije počivala je na besmrtnosti svojih faraona, a ona se postiže gradnjom impresivnih struktura u kojima duh faraona živi i nakon njihove smrti.

Film vodi gledatelja u srca i umove starih Egipćana koji su zahvaljujući strasti i izdržljivosti svojih inženjera i graditelja uspjeli dovršiti tako odvažne projekte. No jednu silu Egipćani nisu mogli kontrolirati - prirodu u obliku moćnoga Nila. Kad je Keops preuzeo vladavinu, carstvo je bilo na vrhuncu. Nil bi svake godine natopio dolinu i stvorio plodno tlo, a Egipćani su mislili da je to zato što su bogovi sretni. Gradnja piramide u Gizi u tom razdoblju svejedno je bila zastrašujuća. Ipak je to najveća građevina koju je ikad itko pokušao sagraditi, no nacija ju je prihvatila bez pitanja. Njihova posvećenost božanstvu bila je veća od svega.

No, Nil neće uvijek biti tako obilan. Do carevanja Ramzesa II. stvari će se promijeniti. Carstvo prolazi kroz mračno doba i ovisno je o nepredvidivoj volji Nila. Učestale suše dovele su do godina gladi i siromaštva, a siromaštvo do slabog vodstva i ranjivog carstva. Faraoni moraju zaslužiti pravo da vladaju pa Ramzes II. svim silama uvjerava podanike u svoju sposobnost vladanja. Tako započinje niz građevinskih projekata među kojima se ističe Abu Simbel u nadi da će mu hram isklesan u planini osigurati mjesto među bogovima. Iako je prošlo 1200 godina od Keopsa, inženjerske tehnike nisu se bitno promijenile. Usto, zemlja je pod pritiskom, a njezine granice ranjive su na napade. Abu Simbel označit će južna vrata i postati ne samo mjesto obožavanja Ramzesa II., već i simbol egipatske moći koji upozorava protiv invazije.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...