Da su Baski odlični nogometaši odavno je poznata stvar, no čini se da je baskijska zemlja postala plodno tlo i za vrhunsku košarku. Caja Laboral poznatija pod imenom Tau Ceramica već odavno igra važnu ulogu u španjolskoj i europskoj košarci, no od ove sezone Baskija se može podičiti još jednim vrhunskim klubom, riječ je o ovogodišnjem finalistu španjolske košarkaške ACB lige Bizkaia Bilbao Basket. Klub je osnovan prije jedanaest godina, a u prvu ligu je ušao prije sedam godina. U svom kratkom postojanju već su dva puta igrali doigravanje španjolske lige, no ovogodišnjem uspjehu, plasmanu u finale, nitko se osim najoptimističnijih navijača nije nadao!

Bilbao je u finale ušao na, za njih, najbolji mogući način; preko Reala iz Madrida... Castillanci su pobjedom u prvom susretu poveli u polufinalnoj seriji, no tada kreće baskijska serija od tri pobjede za redom: možda je Realu lakše gubiti od Baskijaca u polufinalu nego od Katalonaca u finalu... Kapetan baskijskoga kluba je bivši igrač Zadra Marko Banić, a vrlo važnu ulogu za Bilbao igra još jedan naš stari poznanik, bivši igrač Cibone, Chris Warren.

O momčadi Barcelone se sve zna: prva petorka Rubio, Navarro, Anderson, Lorbek, Perović jedna je od najjačih u Europi i kad igraju u optimalnoj formi, od svih europskih klubova jedino im se Panathinaikos može suprotstaviti... Slučaj je htio da se upravo s Grcima sretnu u četvrtfinalu Eurolige i u četiri izjednačene utakmice izgube bitku za Final Four koji se, da nesreća bude veća, igrao upravo u Barceloni... Prvu utakmicu nakon poraza od Grka, Barcelona je igrala upravo protiv Bizkaia Bilbao Basketa i nakon produžetaka izgubila. Taj poraz je pokazao da se Baski mogu nositi s favoriziranim Kataloncima, no tada je Barca bila pod šokom zbog poraza i neodlaska na FF.

Kakav otpor mogu Baski pružiti protiv moćnih Katalonaca u finalnoj seriji španjolske košarkaške lige, pogledajte na kanalu Arenasport 1.