Navigation Content

Kako je nastao japanski tsunami

Kako je nastao japanski tsunami

Japan's Tsunami: How It Happened

U petak, 11. ožujka 2011, potres jačine 9,0 stupnjeva po Richteru izazvao je golemi val, tsunami, koji je razorio dijelove japanskog obalnog područja

INFO

Sažetak

Ovaj dokumentarni film istražuje znanstvenu podlogu potresa i tsunamija. Film prati Rogera Bilhama, profesora geoloških znanosti, koji je došao u Japan nekoliko dana poslije prvog udara, i njegovo proučavanje razorena područja iz zraka.

Potres je pomaknuo Japan gotovo 4 metra bliže SAD-u. Pomaknuo je Zemlju iz njezine osi i promijenio brzinu njezine vrtnje. To je bio jedan od najsnažnijih ikad izmjerenih potresa. Tlo duž istočne obale Japana potonulo je 3 metara, prouzročivši tako tsunami katastrofalnih razmjera.

Film prati i poznatog novinara Calluma Macraea na njegovu putu na sjever, gdje su ribarski gradići Sendai i Ofunato. Ovdje on iz prve ruke doživljava strahotu razaranja i susreće se s mještanima koji se nose s njegovim posljedicama.

Japan se nalazi u pacifičkom vatrenom prstenu, gdje se pacifička tektonska ploča sudara s kopnom. Dno oceana podvlači se pod niz vulkanskih otoka od kojih se sastoji Japan. Kad pritisak između te dvije ploče naraste, nagomilana se energija oslobađa u obliku snažnoga potresa.

Film donosi znanstvene odgovore i analize te objašnjava zašto se to dogodilo na tome mjestu i zašto je bilo tako razorno, u čemu sudjeluju znanstvenici iz Pacifičkog centra za tsunami i uzbunjivanje na Havajima, koji su pratili smrtonosni val dok se golemom brzinom širio pučinom Tihog oceana, te znanstvenici iz Instituta za proučavanje tsunamija u Oregonu, koji proučavaju dinamiku potresom prouzročenih tsunamija.

I dok Japan živi s posljedicama ove stravične prirodne sile, film otkriva kako je ona tu zemlju promijenila zauvijek.

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...