Navigation Content
Sutjeska

Sutjeska

Ratni spektakl Stipe Delića s Richardom Burtonom u ulozi Tita, jedan je od najskupljih filmova bivše države

INFO

RedateljStipe Delić

GlumciRichard Burton, Ljuba Tadić, Bata Živojinović, Irene Papas, Milena Dravić, Boris Dvornik, Ljubiša Samardžić

Sažetak

Teritorij Bosne i Hercegovine, 1943. godine.

Nakon što se obznanilo da njemačke trupe pristižu u Jugoslaviju, na pomolu je velika bitka koja bi mogla odnijeti mnogo žrtava.

Partizanski vođa Tito (Richard Burton) svjestan je opasnosti u kojoj se nalaze on i njegovi ljudi: njih dvadeset tisuća, zajedno sa središnjom bolnicom, opkoljeni su u bosanskim vrletima.

Uslijedit će teške borbe, tijekom jednog proboja i Tito će biti ranjen, a mnogo će hrabrih ljudi poginuti…

Film 'Sutjeska' Stipe Delića, uz 'Bitku na Neretvi' Veljka Bulajića, najpoznatiji je jugoslavenski cjelovečernji film o NOB-u. Rekonstrukcija je to jedne od najmučnijih vojnih operacija koje su se dogodile na teritoriju bivše Jugoslavije, u kojoj je poginulo s obje strane više od sedam tisuća boraca (među poginulima je bio i opjevani narodni heroj, Titov pouzdanik, Sava Kovačević).

Atraktivno je režiran, prepun spektakularnih i napetih ratnih prizora, ali se podjednako usredotočuje na psihološke dileme vrhovnog zapovjednika, kao i na potresne sudbine pojedinaca.

Unatoč nekim nedostacima koje mu je predbacivala kritika (stereotipni likovi boraca i patetika), publika je dobro prihvatila film (čemu su pridonijeli i slavni glumci, prvenstveno R. Burton) te ga je ovjenčala nagradom Jelen na Pulskom festivalu 1973. Film je osvojio i Zlatne arene za najbolji film, scenarij i najboljeg glumca (Lj. Samardžić), te brončanu za režiju.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...