Navigation Content
Tragači

The Searchers

John Wayne u vesternu cijenjenog Johna Forda kreće u potragu za nećakinjom koju su oteli Komanči

INFO

RedateljJohn Ford

Glumci John Wayne, Jeffrey Hunter, Vera Miles, Ward Bond, Natalie Wood, John Qualen, Olive Carey

Sažetak

Ethan Edwards (John Wayne), povratnik iz Građanskog rata, vraća se u rodni Teksas na ranč svojega brata, nadajući se smirenju u krugu ljudi koje voli. Međutim, pleme Komanča napadne i razori farmu te ubije članove njegove obitelji i otme dvije kćeri, Debby (Natalie Wood) i Lucy.

S preživjelim nećakom Martinom (Jeffrey Hunter), koji je polu-Indijanac, i dečkom starije Lucy, Ethan kreće u potragu za nećakinjama. Nakon što otkriju da je Lucy ubijena, ubijen je i njezin dečko pa Ethan i Martin sami nastavljaju potragu za curicom, koja ih vodi do indijanskog poglavice Scara (Henry Brandon).

Kako potraga traje, Martinu se počinje činiti da ujaka sve više ispunjava izrazita mržnja prema Indijancima, našto posumnja planira li Ethan uopće spasiti dijete ili mu je na umu čista osveta...

John Ford je redatelj s rekordnim brojem osvojenih Oscara za režiju - čak četiri ('Potkazivač', 'Plodovi gnjeva', 'Kako je bila zelena moja dolina', 'Miran čovjek'). Iako film "Tragači' nije bio ni nominiran za spomenutu nagradu, njegov je ugled godinama rastao, tako da ga je ugledni filmski časopis Sight and Sound 1982. i 1992. godine uvrstio među deset najboljih filmova svih vremena.

Naime, radi se o kompleksnom, čak netipičnom vesternu koji se može opisati i kao klasična odiseja Divljim zapadom, no i kao vrlo slojeviti prikaz čovjekovih motiva za osvetu te za rasnu nesnošljivost koju film kritički razmatra, iako je uvijena u romantični okvir putovanja. Film stavlja težište na psihološki razvoj glavnoga junaka, borca protiv Indijanaca, nošenoga netrpeljivošću i osvetoljubivošću kao i na njegov složeni odnos s ostalim likovima, od kojih svaki nosi u sebi nešto tragično.

Uz neponovljivoga Johna Waynea, na glumačkom popisu nalaze se Fordov drugi omiljeni glumac Ward Bond, Vera Miles, te sestre Wood, Lana kao mlađa, a Natalie kao nekoliko godina starija oteta djevojčica.

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...