Nekoliko dana nakon što je odigrano zadnje kolo ukrajinske nogometne lige, na neutralnom terenu u ukrajinskom gradu Sumy igra se finale kupa u kojem se sastaju Šahtar iz Donjecka i Dinamo iz Kijeva. Šahtar je ove sezone uvjerljivo osvojio prvenstvo, no iako je Dinamo na kraju zaostao sedam bodova za sastavom iz Donjecka, u zadnjemu međusobnom susretu prije nekoliko kola slavio je Dinamo s uvjerljivih 3-0.

Ova sezona je bila najbolja u Šahtarovoj povijesti; nakon velike dominacije u ukrajinskom prvenstvu, odlične su partije pružali u Ligi prvaka, gdje su stigli do četvrtfinala. Dalje nisu mogli jer su za ulazak u polufinale LP trebali biti bolji od Barcelone, no u oba susreta su igrali vrlo solidno i protiv katalonskih vanzemaljaca stvorili su više šansi nego i jedan klub ove sezone. Važnu ulogu u Šahtarovim uspjesima imao je, kao i obično, Darijo Srna, a priključio mu se i Eduardo Da Silva koji je zabio nekoliko zaista lijepih zgoditaka. Šahtar ima motiva u ovom susretu jer bi dvostruka kruna na najbolji mogući način zaokružila ovu njihovu sezonu iz snova, a osim toga, ukrajinski kup nisu osvojili već nekoliko sezona.

Dinamo iz Kijeva se osramotio u zadnjem kolu ukrajinske lige kad je prokockao vodstvo od 2-0 protiv Iličevca te na kraju izgubio s 3-2. Sam poraz ne bi bio tolika sramota da Iličevcu ta tri boda nisu bila presudna za ostanak u ligi, pa se čini da je netko imao interesa u takvom razvoju situacije... Dinamo bi s osvojenim kupom donekle popravio dojam jedne loše sezone, a da za to ima snage, pokazao je u spomenutoj utakmici protiv Šahtara prije nekoliko kola.

Utakmice ovih dva rivala uvijek su na vrlo visokoj razini i koliko je neizvjesno tko će osvojiti kup, toliko je izvjesno da nas očekuje jedan kvalitetan nogometni susret koji možete pratiti na kanalu SportKlub.