Bailey nije običan pas. Mudar i pametan zna lajati tako da ga njegov prijatelj, pseći biheviorist Ted (Dean Cain), savršeno dobro razumije i prevodi sve što Bailey kaže.

Bailey je bio ljubimac i najbolji prijatelj gospođe Constance Pennington. Kad je umrla, svoje bogatstvo je ostavila Baileyju. To je zadalo težak udarac njezinom pokvarenom nećaku Casparu Penningtonu (Tim Curry) i njegovoj gramzljivoj ženi Dolores (Jennifer Tilly), koji su se već zamišljali u moru tetinih dolara…

Film je izvrsno režiran, što nije nimalo lako kad u filmu 'glume' životinje. Dovoljno je reći da Baileyja igraju čak tri dresirana psa. Redatelj je David Devine, ugledni kanadski autor i producent, poznat po uspjelim filmovima za djecu, među kojima je najnagrađivaniji 'Beethoven Lives Upstairs', za koji je 1993. nagrađen i Emmyjem.

Devine je također radio TV seriju za djecu o slavnim znanstvenicima (Einstein, Galileo, Edison), zatim filmove o slikarima (Degas, Cassat), te o skladateljima (Händel, Rossini) i za te projekte osvojio veći broj nagrada Gemini, Silver Spire, Golden Sheaf i druge.