Navigation Content

Ples s vukovima

Ples s vukovima

Dances with Wolves

Impresivan redateljski prvijenac Kevina Costnera ovjenčan je sa 7 Oscara

INFO

RedateljKevin Costner

GlumciKevin Costner, Mary McDonnell, Graham Greene, Rodney A. Grant, Floyd Red Crow Westerman, Tantoo Cardinal, Robert Pastorelli, Charles Rocket

Sažetak

Nakon nepromišljenog, očajničkog poteza koji je protumačen kao vrhunsko junaštvo, pripadnik sjevernjačke vojske u Američkom građanskom ratu John Dunbar (Kevin Costner) promaknut je u poručnika. Dobrovoljno se javlja za udaljen stražarski položaj na samoj granici s indijanskim teritorijem.

Isprva su mu dani obilježeni dosadom i samoćom, a jedino mu društvo čine njegov konj i jedan vuk koji sve češće obilazi nastambu. Kako vrijeme prolazi, Dunbar se počinje navikavati na samoću, a umjesto očekivanog vojnog pojačanja, susreće pripadnike plemena Sioux, koje živi u blizini. Postaje mu jasno da nema što čekati nego da treba istražiti teritorij i uspostaviti kontakt s Indijancima.

Iako se isprva komunikacija teško uspostavlja, uspijeva steći povjerenje dvojice Siouxa: vrača po imenu Kicking Bird (Graham Greene) i snažnog ratnika po imenu Wind in his Hair (Rodney A. Grant). Njihovi su susreti sve češći, a kad Dunbar u indijanski logor donese mladu ženu koju je u preriji pronašao ozlijeđenu, Indijanci počinju vjerovati u njegovu dobronamjernost.

Uskoro će Dunbar sve više vremena provoditi u logoru i polako postajati jedan od njih. Čak će dobiti indijansko ime: Dances With Wolves (Onaj Koji Pleše S Vukovima)...

Po svemu sudeći, žanr vesterna možda je i najplodnije tlo za snimanje monumentalnih filmskih epova. Dovoljno se samo sjetiti "Nepomirljivih" Clinta Eastwooda, "Bilo jednom na Divljem zapadu" Sergia Leonea i, naravno, "Plesa s vukovima" Kevina Costnera. S vremenom je i žanr evoluirao pa je uobičajena akcijsko-dramatska struktura nadopunjena pomnijom karakterizacijom likova i većom pažnjom prema filmskoj estetici.

U "Plesu s vukovima", svom redateljskom prvijencu, Costner je odlučio posvetiti dovoljno vremena razradi svakog pojedinog aspekta te je njegov minuciozan pristup ovdje urodio upravo onim plodom koji je priželjkivao - vizualno zadivljujućom vestern epopejom. Iskoristivši kvalitetan književni predložak Michaela Blakea, ujedno i scenarista filma, Costner je odlučio preuzeti glavnu riječ s obje strane kamere pa je osim redateljske uloge odradio i onu kontemplativnog i usamljenog poručnika američke vojske koji otkriva i prihvaća potpuno različitu kulturu Sioux Indijanaca.

Costnerova se stvaralačka "sebičnost" u ovom slučaju pokazala utemeljenom, jer mu je interpretacija poručnika Dunbara jedna od najboljih u bogatoj glumačkoj karijeri. No, ovim se filmom predstavio i kao vrlo kvalitetan redatelj, sposoban održati ravnotežu između artističkih pretenzija manifestiranih prvenstveno kroz fantastične snimke zadivljujućih krajolika i nastojanja da na prihvatljiv način pruži komentar ili barem prikaz prilično teške i kontroverzne problematike.

Film nije u potpunosti lišen Amerikancima svojstvene naivnosti i političke korektnosti, ali suptilan pristup tematici međurasnih odnosa uvažio je njihovu višedimenzionalnost, bez pretjeranog korištenja klišeja. Svakako valja pohvaliti izvrsne glumačke nastupe G. Greenea i M. McDonnell te dojmljivu glazbu Johna Barryja. Osim velike zarade, uspjeh filma obilježile su i brojne nagrade.

Od ukupno 12 nominacija, film je osvojio sedam Oscara i to za najbolji film, režiju, kameru, adaptirani scenarij, glazbu, zvuk i montažu. Bio je nominiran i za 9 BAFTA-i, a osvojio je 3 Zlatna globusa (najbolji film - drama, režija, scenarij). Na Berlinaleu je Costner osvojio Srebrnog medvjeda za produkciju, režiju i glumu.

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...