Ovoga vikenda oktanski cirkus Formule 1 seli se u Barcelonu gdje se na stazi Circuit de Catalunya vozi utrka za španjolski Grand Prix. Prošle sezone slavio je Mark Webber za Red Bull-Renault, a ove sezone najveći kandidat za prvo mjesto je njegov momčadski kolega, Sebastian Vettel. U prve četiri utrke ove sezone Vettel je slavio tri puta i čini se da je na pravom putu da obrani prošlosezonski naslov. Staza u Barceloni dobro je poznata vozačima jer se na njoj održava dio zimskih priprema, a jedna od specifičnosti Circuit de Catalunya jest hirovito vrijeme sa čestim promjenama smjera vjetra.

U subotu su na rasporedu kvalifikacijske vožnje za pole position iliti najbolju startnu poziciju. Do 2006. godine pri izboru najbolje startne pozicije koristio se sistem najbržega kruga ili aritmetičke sredine dva najbrža kruga, no od tada u upotrebi je puno kompleksniji sistem. Jednosatna kvalifikacijska vožnja podijeljena je u tri faze: Q1, Q2 i Q3. Nakon prve Q1 faze otpada najsporijih sedam bolida, a ostali nakon pauze nastavljaju borbu za pozicije. Ista eliminacija se događa i nakon Q2 faze, a treba još napomenuti da je od 2010. godine uvedena zabrana nadopune goriva u kvalifikacijskim vožnjama.

Najbrži krug ove staze od 2008. godine drži Kimi Raikkonen, a tko će ove sezone startati s prve pozicije, pogledajte na kanalu Sport 1.