Navigation Content

Gospodar i ratnik: Druga strana svijeta

Gospodar i ratnik: Druga strana svijeta

Master and Commander: The Far Side of the World

U potjeri za francuskim brodom Russel Crowe iscrpljuje posadu i brod do iznemoglosti

INFO

RedateljPeter Weir

Glumci Russell Crowe, Paul Bettany, Edward Woodall, Chris Larkin, Jack Randall

Sažetak

Europa je 1805. godine svojim velikim dijelom bila pod Napoleonovom vlašću, a jedina prepreka na putu prema kompletnoj dominaciji jest britanska kraljevska ratna mornarica.

Kapetan Sretni Jack Aubrey (Russell Crowe) na čelu je ratnog broda HMS Surprise, koji ima zadatak potopiti ili zarobiti francuski ratni brod Acheron, koji je britanskim snagama nanio mnogo štete.

Suprotstavljeni brodovi tjednima se igraju mačke i miša, izmjenjujući svoje uloge, sve dok se Acheron prvi ne odluči na napad u kojem gotovo do kraja uništi HMS Surprise. Aubrey shvaća kako je protivnički brod uvelike nadmoćan njegovu, ali zajedno s prijateljem i brodskim kirurgom Stephenom Maturinom (Paul Bettany) odluči kako se u Englesku neće vratiti poražen i ponižen.

Pred njima je težak zadatak saniranja brodske štete na moru i hvatanja Acherona. Hoće li imati dovoljno snage?

Temeljen na seriji romana Patricka O'Briena, povijesni ratni spektakl 'Gospodar i ratnik: Druga strana svijeta', redatelja Petera Weira nedvojbeno je jedan od najboljih i najatraktivnijih izdanaka žanra koji je u tekućem tisućljeću pomalo sišao s radara publike. Weirov film pokazuje kako je prava šteta što je tome tako jer se malo što može mjeriti s užitkom gledanja maestralno režiranih scena u kojima se hrabri ljudi bore protiv sebe, suparnika i prirode koja teško oprašta.

Iako je njegova tehnička izvedba nagrađena dvama Oscarima (kamera i zvuk), 'Gospodar i ratnik: Druga strana svijeta' podjednako je uvjerljiv i na fabularnoj i motivacijskoj razini. Ponešto slobodnija interpretacija povijesnih činjenica nimalo ne oduzima od kvalitete filma jer su preinake napravljene, kako s osjećajem za filmsku logiku i konvencije, tako i za duh povijesti. Kao neustrašivi kapetan, Russell Crowe odigrao je jednu od svojih najupečatljivijih uloga, a ništa manje nije dojmljiv ni Paul Bettany.

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...