U finalu istočne konferencije NHL-a sastaju se Tampa Bay Lightning i Boston Bruinsi. U polufinalnim susretima Tampa i Boston su 'metlom' (4-0 u utakmicama) počistili favorizirane Washington i Philadelphiu i u odličnoj formi zakoračili u konferencijsko finale. Iako je za vrijeme regularnog dijela sezone Boston dobio Tampu tri puta, od čega jednom sa čak 8-1, zbog čega se činilo da im odgovaraju hokejaši s Floride, u prvom finalnom susretu Tampa Bay Lightnings su potpuno nadigrali Boston i zasluženo slavili u TD Gardenu s 5-2. Sve je bilo riješeno polovinom prve četvrtine kad su Tampini Bergenheim, Clarck i Purcell zabili tri zgoditka u samo dvije minute i time ostvarili prednost koju Boston do kraja nije uspio dostići.

Zadnje tri sezone Lightnings nisu uspjeli dohvatiti doigravanje, a ovogodišnji plasman u konferencijsko finale pokazatelj je odlične klupske politike: sva tri gore spomenuta strijelca ugovore s Tampom sklopili su početkom ove sezone... Tampa je do sada osvojila Stanley Cup samo jednom i to sezone 03/04, što i ne čudi budući da je klub osnovan tek relativno nedavno, 1992. godine. Boston je, s druge strane, jedan od najstarijih NHL klubova i takmiči se od samih početaka lige, a do sada je Stanley Cup osvojio pet puta, zadnji put davne 1972. godine.

Iako je Boston teško poražen u prvom finalnom susretu istočne konferencije, još je prerano suditi o mogućem sudioniku velikog finala jer još uvijek ima puno utakmica za odigrati, no jedno je sigurno: hokejaši Tampa Baya odlično su ušli u finalnu seriju. Kako će se odvijati treći susret finala Istoka, pogledajte na kanalu ESPN America.