U borbi za ovosezonski Stanley Cup ostalo je četiri momčadi: u finalu zapadne konferencije sastaju se Vancouver i San Jose, a u finalu istočne konferencije sastaju se Boston i Tampa Bay. Vancouver i San Jose su nakon regularnog dijela sezone zauzimali prvo i drugo mjesto konferencije pa je njihov dvoboj u finalu zapada i očekivan.

San Jose je do finala stigao preko Detroita, a odluka je pala tek u sedmom susretu. Sharksi su dobili prva tri susreta i činilo se da polufinalnu seriju konferencije rješavaju ekspresno, no Detroit se vratio, dobio tri za redom i odgodio odluku do sedme utakmice. U završnom meču za ulazak u finale konferencije San Jose je nakon teške borbe slavio s 3-2 i tako drugu godinu za redom ušao u konferencijsko finale. Koliko se San Jose potrošio u dramatičnoj polufinalnoj seriji protiv Detroita i može li po prvi puta u povijesti ući u veliko finale NHL-a, saznat ćemo uskoro.

Vancouver Canucks su u finale zapada ušli preko Nashvillea, a za pobjedu im je trebala utakmica manje, završilo je 4-2. Nekoliko dana odmora više i temeljitija rekuperacija igrača Vancouvera, u ovom dijelu sezone može biti vrlo važna, a kako imaju i veći izbor kvalitetnih igrača, u finalnu seriju ulaze kao izraženi favoriti. U dosadašnjem dijelu sezone Canucksi i Sharksi su se susreli četiri puta, a kanadska momčad je slavila tri puta, što govori da im hokejaši iz Californie odgovaraju. Ipak, utakmice doigravanja razlikuju se od utakmica u regularnom dijelu sezone jer su ulozi puno veći, a utakmice često ne dobiva kvaliteta nego bolja forma i raspoloženi pojedinac. Kako će teći finalna serija zapadne konferencije NHL-a, pratite na kanalu ESPN America.