Deveta etapa Giro d'Italia vozi se na Siciliji. Start utrke je u gradu Messini na najsjevernijoj točki Sicilije, odmah preko puta špica talijanske čizme, a završetak na obroncima najaktivnijeg europskog vulkana Etne. Ova etapa spada u kategoriju pravih planinskih etapa, a najviša točka koju bicikliste prelaze nalazi se na čak 1892 metra nadmorske visine.

Nakon starta u Messini, koja se nalazi na razini mora, prvih tridesetak kilometara vozit će se brzo po relativno ravnom terenu, no tada dolazi zaista pakleni dio utrke. Prvi veći uspon je na planinu Taormina visine oko 1600 metara, a nakon spusta slijedi najteži dio utrke, 30-kilometarski uspon na obronke Etne s prosječnim nagibom od 6%. Stručnjaci kažu da bi se u ovoj etapi mogao istaknuti Nibali koji je rodom iz Messine i dobro poznaje teren. Ova etapa najviše pogoduje snažnim i izdržljivim penjačima, a neki kažu da bi onaj tko pobijedi u ovoj 169 kilometara dugoj etapi, mogao zadržati vodeću poziciju sve do kronometra u Milanu...

Trenutno vodeći je Pieter Weening, za leđima su mu Pinotti i Sivitsov, a naši Kišlerovski i Miholjević se nalaze na solidnim pozicijama oko dvadesetog, odnosno pedesetog mjesta. Vožnju po obroncima još uvijek aktivne Etne pogledajte na kanalu Eurosport 2.