Navigation Content
Postanak

Creation

Sjajni Paul Bettany u intrigantnom biografskom filmu o Darwinovoj borbi da pomiri svoja religiozna uvjerenja nakon smrti voljene kćeri

INFO

RedateljJon Amiel

GlumciPaul Bettany, Jennifer Connelly, Jeremy Northam, Toby Jones, Benedict Cumberbatch

Sažetak

Britanski prirodoslovac i obrazovanjem teolog Charles Darwin (Paul Bettany) mnogo je godina proveo promišljajući i razvijajući svoju teoriju o vrstama i njihovu porijeklu, te sad sa suprugom Emmom (Jennifer Connely) čeka konačno objavljivanje svoje kapitalne knjige "Porijeklo vrsta".

Uživanje u uspjehu i čestitkama Charlesu i Emmi poremetit će smrt njihove 10-godišnje kćeri Annie (Martha West). Pod utjecajem obiteljske tragedije ali i posljedica do kojih će dovesti objavljivanje knjige, odnos Charlesa i Emme će se početi mijenjati.

S jedne strane, ideja o "ubijanju Boga" Charlesu se nimalo ne sviđa jer dobro zna koliko je religija važna za izgradnju civiliziranog i moralnog društva, te se boji da bi se ljudi pod utjecajem njegove knjige mogli početi odricati Boga. S druge strane, Emma je velika vjernica ali i izuzetno obrazovana žena koja zna da se znanost često kosi s njezinim uvjerenjima.

Charles će se tako naći rastrgan tugom za preminulom kćeri, zategnutim odnosima s Emmom te žestokim napadima nekih kolega, ali i konzervativnog svećenika Innesa (Jeremy Northam)...

Intrigantna i vrlo zanimljiva biografska psihološka drama redatelja Jona Amiela (Imitator, Klopka, Jezgra), za rad na kultnoj seriji "Raspjevani detektiv" 1987. nominiranog za nagradu BAFTA, slobodna je adaptacija hvaljenog romana "Annie´s Box" Randala Keynesa, prapraunuka slavnog Charlesa Darwina.

Prekapajući po dokumentima i stvarima svoje majke, Keynes je naišao i na kutiju od crvene marokanske kože koja je davno pripadala Darwinovoj najstarijoj kćeri Annie, koja je kao 10-godišnjakinja najvjerojatnije od tuberkuloze preminula 1851. godine. Sadržaj te kutije Keynesa je toliko privukao da je počeo istraživati život svog glasovitog pretka, a rezultate tog istraživanja objedinio je u knjizi objavljenoj 2001.

U fokusu knjige su kompleksni psihološki portreti racionalnog i znanosti okrenutog Charlesa te duboko religiozne Emme, a redatelj Jon Amiel je uz suradnju nagrađivanog scenarista Johna Colleeja (Gospodar i ratnik: Druga strana svijeta, Ples malog pingvina) djelo vrlo vješto prenio na film.

Riječ je o slojevitom, naglašeno atmosferičnom i sugestivno režiranom djelu s psihološki iznijansiranim protagonistima. Njih sjajno tumače P. Bettany (Wimbledon, Tajni život pčela) i oskarovka J. Connelly (Genijalni um, Hulk), koji su supružnici i u stvarnom životu.

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...