Ovoga svibnja Srbija je domaćin Europskog prvenstva u nogometu i kategoriji U-17, što znači da se mogu natjecati igrači rođeni poslije prvoga siječnja 1994. godine. U turniru se nalazi osam reprezentacija podijeljenih u dvije skupine, a osim Danske i Francuske, u skupini A nalaze se još Srbija i Engleska. U prvom su kolu mladi Francuzi remizirali s Englezima, dok su Danci bili bolji of Srba, pobijedili su 3-2. Prve dvije momčadi u skupini idu u polufinale, ali valja naglasiti da je i treće mjesto važno jer vodi na U-17 Svjetski kup.

Mnogi igrači zabljesnu i pokažu talent u ovoj dobnoj kategoriji, a potom u seniorskoj konkurenciji nestanu s nogometne mape. I Francuska U-17 reprezentacija imala je taj problem prije desetak godina. Talentirani Francuzi su 2001. godine osvojili Svjetski kup u svojoj kategoriji, no od osamnaest igrača te generacije samo jedan je s dobrim igrama nastavio i u seniorskoj konkurenciji (Florent Sinama-Pongolle). Sljedeća dobra generacija dogodila se za Francuze 2004. godine, kad osvajaju europsko U-17 prvenstvo, a igrači iz te generacije danas su nositelji igre seniorske reprezentacije: Nasri, Benzema, Menez i Ben Arfa.

Sadašnja generacija francuskih juniora tek se treba dokazati, no već sad se vidi na koje igrače treba obratiti pozornost. Prije svega, riječ je o napadaču Auxerea Halleru koji je u prvoj utakmici u skupini Englezima zabio dva gola, zatim PSG-ov Yaisien koji je u deset nastupa za reprezentaciju kao veznjak zabio jedanaest golova, te baskijski Francuz Aymeric Laporte iz Atletic Bilbaoa koji igra na istoj poziciji kao nekad Bixente Lizarazu... Koliko talenta imaju juniori Francuske i Danske, provjerite na kanalu Eurosport 1.