'Proveo sam pokraj njega gotovo četrdeset godina' prve su riječi kardinala Stanislawa Dziwisza u ovom filmskom portretu života Ivana Pavla II. Film progovara o Papinom dugogodišnjem tajniku i prijatelju, najbližem svjedoku ključnih događaja Velikog Ponticifata.

Knjiga 'Testimony' napisana je 2007. godine. Prevedena je na nekoliko jezika, a samo u Poljskoj je tiskana u milijunima primjeraka. Prema toj fascinantnoj priči snimljen je i ovaj film, obogaćen mnogim novim otkrićima, uključujući i memoare iz mladosti Karola Woytyle. Također, u njemu su predstavljeni i neki potpuno novi nikad prije viđeni trenuci iz Papinog privatnog života, uključujući one iz djetinjstva i mladosti, kao i mnoge nove interpretacije poznatih događaja. Pripovjedač je Michael York.

Ovaj dokumentarni film sniman je na autentičnim lokacijama u Vatikanu, Poljskoj, Italiji, Njemačkoj i Portugalu, u suradnji s vatikanskom izdavačkom kućom Liberia Editrice Vatikana. Kardinal Dziwisz rođen je 1939. godine u selu Raba Wyzna u Poljskoj. Papa Benedikt XVI. imenovao ga je nadbiskupom Krakova 2005. godine, a tu funkciju obnaša i danas. Svećenikom je postao 1963. godine u krakovskoj katedrali na Wawelu, a zaredio ga je tadašnji biskup Karol Wojtyla. U Vatikan je otišao 1978. godine, kao novoimenovani osobni tajnik pape Ivana Pavla II. Tu funkciju obnašao je sve do papine smrti 2005. godine. Vrijeme koje je proveo s Papom čini temelj filma 'Svjedočanstvo'.