Navigation Content

Istočnoafrički tektonski jarak - srce afričke divljine

Istočnoafrički tektonski jarak - srce afričke divljine

The Great Rift – Africa's Wild Heart

Velika rasjedna dolina u Africi je dom najveće koncentracije životinja na svijetu, a obilježava ju i raznolikost krajolika, od vulkana i šuma, do raskošnih ravnica i moćnih rijeka

INFO

Sažetak

Vidljiva i iz svemira, Velika rasjedna dolina u Africi proteže se u duljini od gotovo 6500 kilometara, od Crvenog mora do ušća Zambezija. Riječ je o vrlo raznolikome krajoliku koji obilježavaju aktivni vulkani, šumom obrasle planine, spektakularne doline, raskošna travnata područja, divovska jezera i moćne rijeke.

To je dom najveće koncentracije životinja na svijetu – lavova, krokodila, slonova, vodenkonja, te jata plamenaca – kao i stočara kao što su pripadnici naroda Masai. Riječ je o području stalnih geoloških previranja.

Dokumentarni film 'The Great Rift', koji je snimila ekipa nagrađena Emmyjem za dokumentarni film 'Wild China', upoznat će nas s devet zemalja i istražiti sile koje su oblikovale taj turbulentni krajolik. Vrhunske tehnike snimanja u visokoj rezoluciji otkrivaju prizore koje još nitko nikada nije snimio, poput divovskih velešišmiša dok hrane mladunčad ili tajne duboke morske brazde u blizini Džibutija.

Emisiju prati glazba utemeljena na afričkoj tradiciji, a autor joj je dobitnik Emmyja Barnaby Taylor. Ova emisija odvest će vas u jedan posve drugi svijet – svijet egzotičnih krajnosti u kojem su prirodne sile oblikovale krajolik i stvorile rasadnik evolucije. Riječ je o istinskoj kolijevci čovječanstva.

Jeste li znali?
U Velikoj rasjednoj dolini nalaze se neka od najdubljih jezera na svijetu. Jezero Tanganjika ima najveću dubinu od 1470 metara, a u njemu se nalazi oko 18.900 km3 vode.

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...