Indijanska legenda kaže: davno, davno, visoko u Andama, živio je siromašni pastir Huascar koji je bio drag Bogu, jer je bio dobar i plemenit. Zato mu je Bog darovao čudotvornu pločicu uz pomoć koje je mogao znati ljudske misli i predvidjeti buduće događaje. Njegov ga je narod zbog te moći izabrao za kralja.

No, svećenici su bili ljubomorni i željeli su dobiti pločicu, te su se svađali sve više i više i zbog pločice su se vodili mnogi ratovi. To je naljutilo Boga, poslao je munje i gromove na zemlju i raspolovio pločicu na dva dijela. Kralj Huascar nije želio da pločica dospije u ruke zlih ljudi, pa je dvije polovice sakrio na različita mjesta. Jedna polovica te pločice čuva se danas u njujorškom povijesnom muzeju, a za drugom tragaju mnoge istraživačke ekspedicije, ali i mnogi zli ljudi u potrazi za blagom.

Jedan od istraživača je i arheolog, prof. Willings (David Keith), koji je sa svojom ekipom na iskapanjima visoko u Andama, u selu Jucaitambo. Njegova supruga Brenda (Nancy Allen) i kći Diana (Camilla Belle) žive u New Yorku. Brendi je sve teže samoj s djetetom, jer Diana postaje problematična u školi i muče je noćne more. Dječji psiholog predlaže specijalnu školu i boravak u domu. Umjesto toga, prof. Willings nagovori Brendu da s Dianom dođe u Jucaitambo.

Već na putu do sela tri stare Indijanke vide u Diani dijete s posebnim sposobnostima. Iako njezin otac misli da je magija samo moć sugestije, čini se da Dianini snovi nisu samo noćne more nego vizije koje vode određenom cilju. Možda je Diana indigo dijete koje ima izravnu vezu s božanskim znanjem. A od čarobnjaka, don Benita, Diana uči da je pločica zapravo oko koje vidi u ljudsko srce i da je pravo blago poznavanje ljudskog srca...

Film 'Tajna Anda' fantastična je pustolovina u povijest, legendu i još nedokučene moći ljudskog uma, a uz zanimljivu priču, film je izniman i po slikovitim prizorima Anda i indijanskih sela, te prikazu nekih drevnih običaja.

Film je osvojio Srebrnu nagradu na svjetskom filmskom festivalu u Hustonu 2000. godine.