Krajem 1944. godine grupa njemačkih vojnih postrojbi smještena blizu Sarajeva pod svaku se cijenu pokušava izvući iz obruča.

Istodobno, njemačka obavještajna služba čini sve da osigura tajnost operacije Laufer, poduzete radi snabdijevanja gorivom ove vojske u povlačenju. U tome ih sprečavaju sarajevski ilegalci sa svojim legendarnim vođom, partizanskim obavještajcem Valterom (Bata Živojinović). On je kao iskusni ratnik i pronicljivi agent jedini u stanju onemogućiti dostavu goriva Nijemcima i spriječiti njihovo napredovanje…

'Valter brani Sarajevo', snimljen 1972. godine, slobodna je interpretacija istinite priče o antifašističkom borcu, vještom obavještajcu i organizatoru, Vladimiru Periću Valteru. To je ratna drama koja redateljski mjestimično podsjeća na špijunske filmove, s mnogo akcijskih scena i napetih trenutaka. Režiju potpisuje poznati bosanski redatelj upravo ovoga žanra, Hajrudin Krvavac, a glume slavni jugoslavenski glumci Ljubiša Samardžić, Bata Živojinović, Relja Bašić i drugi.

Zanimljiv je podatak da je ovaj film, inače jako gledan i popularan u bivšoj Jugoslaviji, svojedobno doživio veliku gledanost u Kini.