Gummersbach je jedan od najuspješnijih njemačkih i europskih rukometnih klubova, no dani njihovih najvećih uspjeha bili su davno, sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Ukupno su do sada osvojili dvanaest naslova prvaka Bundeslige, a zadnji put su bili prvaci Njemačke 1991. godine. Kup rukometnih prvaka, preteču Lige prvaka, osvajali su pet puta, a zadnji veliki trofej osvojili su prošle sezone kad su uzeli Kup pobjednika kupova. U istom natjecanju su i ove sezone uspješni i vrlo vjerojatno će ponovno igrati finale, budući da su u prvoj polufinalnoj utakmici svladali Vardar s dvanaest golova razlike.

U Bundesligi ne stoje baš najbolje ove sezone. Trenutno se nalaze u sredini tablice i teško da mogu uloviti Magdeburg na sedmome mjestu pa će nastupe u europskim klupskim natjecanjima morati izboriti osvajanjem Kupa pobjednika kupova. U tom smislu, prvenstvene utakmice im služe za održavanje forme prije predstojećih izazova u KPK. Činjenica da se Gummersbach, koji u Bundesligi ove sezone igra prosječno i nalazi se na devetome mjestu, praktički prošetao do finala Kupa pobjednika kupova, govori o snazi i velikoj kvaliteti koncentriranoj u njemačkoj rukometnoj Bundesligi.

U 30. kolu rukometne Bundeslige Gummersbach se sastaje s Grosswallstadtom, susjedom na tablici. Grosswallstadt je također bio vrlo uspješan rukometni klub u prošlosti: koncem sedamdesetih i početkom osamdesetih osvojili su četiri uzastopna prvenstva Njemačke, no od devedesetih, klub slabi i u posljednjem desetljeću nema nekih velikih uspjeha. U prvom ovosezonskome međusobnom susretu ova dva sastava odigrali su nerješeno, a hoće li se i ovaj put dogoditi podjela bodova ili će netko uloviti puni plijen, pogledajte na kanalu Sport 1.