Mladoliki Russell Crowe u ekranizaciji hit romana australske književnice Elynne Mitchell

Na ranču književnice Elyne Mitchell (Caroline Goodall) u australskoj unutrašnjosti, upravo bijesni oluja kad je poznanik Jock (Johnny Raaen) zamoli da njega i njegove ljude pusti s konjima preko imanja. Njezina kći Indi (Ami Daemion) uzalud pokušava zaspati, pa je Elyne nastoji uspavati pričom o australskom divljem konju 'brumbyju'.

U olujnoj noći, baš poput ove, priča Elyne, kobila Bell-Bell je oždrijebila svjetlosmeđega konjića Thowru, čiji su se rep i griva na mjesečini činili poput srebra. Izrastavši u snažnog pastuha Thowra, postao je predvodnik svoga krda, no njegova su snaga i ljepota privukli mjesnog rančera i timaritelja (Russell Crowe), odlučnog da prelijepom konju zauvijek oduzme slobodu…

Jedan od najboljih australskih filmova za djecu i mlade devedesetih, ova bajkolika drama redatelja Johna Tatoulisa ('In Too Deep', 'Zone 39') doista opravdava svoju visoku reputaciju.

Iako je ponajprije riječ o filmu za mlađe gledatelje, i svojom vrhunskom produkcijom (fascinantna kamera Marka Gilfeddera i etnoglazba Tassosa Ioannidesa), i svojom sjajnom glumačkom postavom na čelu s oskarovcem R. Croweom ('Gladijator', 'Genijalni um') cilja na najširu obiteljsku publiku. Istodobno vrlo liričan i vrlo uzbudljiv, Tatoulisov je film prava posveta prirodi koju ovdje simbolizira središnji lik divljega konja Thowre.

Djelomično ispričan kroz pozadinsku naraciju, a djelomično kao prava basna, 'Srebrni pastuh' je snimljen prema hit romanu australske književnice Elynne Mitchell, koju u filmu tumači Caroline Goodall ('Schindlerova lista', 'Hotel Sorrento'). 'Srebrni pastuh' realiziran je na iznimno atraktivnim lokacijama u australskoj državi Victoriji, dok ga je Australski filmski institut 1993. nominirao za svoju godišnju nagradu u kategoriji najboljeg adaptiranog scenarija, čiji je autor, uz redatelja, i Jon Stephens.