Navigation Content
Samci

Singles

Šestero mladih dvadesetineštogodišnjaka žive u istoj zgradi i životare u potrazi za uspjehom i ljubavi u grunge eri Seattlea

INFO

RedateljCameron Crowe

GlumciBridget Fonda, Campbell Scott, Kyra Sedgwick, Sheila Kelley, Jim True-Frost, Matt Dillon, Bill Pullman

Sažetak

Glavni junaci filma, koji se izdvajaju od ostalih i imaju svoje 'priče', šestero su mladih, od 25 do 30 godina, koji su uglavnom vezani za glazbenu scenu Seattlea. U pokušaju da žive samostalno, suočeni s nesigurnim karijerama, podmirivanjem životnih troškova, s povećanom društvenom sviješću te univerzalnom čežnjom da budu voljeni, ta skupina prijatelja i znanaca dijeli snove, sklonost prema glazbi, kao i zajedničko dvorište zgrade u kojoj stanuju.

Steve Dunne (Campbell Scott) bavi se urbanističkim planiranjem. Bio je odlučio posve odreći se ljubavi, sve dok nije upoznao Lindu.

Linda Powell (Kyra Sedgwick) radi u agenciji za zaštitu okoliša. Za nju su dvije najvažnije stvari u životu - ljubav i uzajamno povjerenje. Ona mnogo očekuje od Stevea, pogotovo kad shvati da je trudna.

Janet Livemore (Bridget Fonda) Steveova je prijateljica i savjetnica za 'stvari srca', dobra i odana osoba. Zaljubljena je u Cliffa, pjevača grunge-metal sastava 'Citizen Dick'.

Cliff Poncier (Matt Dillon) nikada nije ljubav držao tako ozbiljnom stvari poput glazbe i više vremena posvećuje grunge nastupima nego svojoj (polu)djevojci Janet.

Debbie Hunt (Sheila Kelley) stalno je u potrazi za ljubavlju. Naivno vjeruje da je dovoljno izmijeniti svoj izgled ili snimiti videospot da bi se sve promijenilo nabolje.

David Bailey (Jim True) ima sasvim originalan pristup intimnom životu - na ljubav gleda kao na egzistencijalnu partiju šaha među spolovima.

Tih je šestero junaka okruženo galerijom sporednih likova te urbanim okolišem i pripadajućom glazbenom scenom. Premda Crowe ističe kako je tema filma njihovo traganje za identitetom, sam film ispunjen je s toliko životnih detalja i vinjeta, te prožet humorom, da ni u jednome trenutku gledatelj ne doživljava ono što gleda kao gnjavažu i dubokoumno psihološko poniranje u junake. Crowe je iznimno vješt zabavljač i obrazovan redatelj, te zna da će ozbiljne stvari najbolje plasirati ako ih da na lepršav i naoko jednostavan način.

Scenarist i redatelj Cameron Crowe bio je zapaženi suradnik glasovitoga mjesečnika 'Rolling Stone', a pročuo se kao filmaš svojim prvim filmom 'Say Anything' (1989), suptilnom i romantičnom tinejdžerskom pričom, s galerijom zanimljivih karaktera, od maloljetnih junaka do njihovih roditelja, smještenom u iznimno živopisno oslikan ambijent Seattlea. Cameronov drugi film, 'Singles', potvrdio je njegov dar za portretiranje različitih karaktera (u filmu ih ima više od 40), oslikavanje ambijenta (ponovno Seattle), kao i upuštanje u neobične narativne kombinacije (film je podijeljen na poglavlja) i postupke (likovi povremeno govore izravno u kameru).

To je film koji se izdvaja od matice američkog mainstream i nezavisnog filma, ne može se usporediti ni sa čime drugim i njegov je uspjeh isključiva zasluga scenarista i redatelja Camerona Crowea, koji, bilo da radi za veliki studio poput Warner Brosa ili u nezavisnoj produkciji, nimalo ne odustaje od osobnih stilskih i tematskih sklonosti.

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...