U četvrtom kolu ruske nogometne lige igra se žestoki derbi. Sastaju se Zenit iz St. Petersburga i CSKA iz Moskve. Kako je ruska liga tek počela, teško je precizno procijeniti formu i trenutnu snagu ovih protivnika, ali sigurno je da će Zenit i CSKA i ove sezone imati naslovne uloge u ruskom prvenstvu. I jedni i drugi ispali su iz Eurolige u osmini finala što treba pripisati činjenici da je ruska liga tek počela i da spomenute momčadi nisu još u pravoj natjecateljskoj formi.

Prošlogodišnji prvak Zenit postao je, pod talijanskim trenerom Spallettiem, odlična momčad visoke europske kvalitete, a mnogi stručnjaci procjenjuju da vrijede barem za četvrtfinale Lige prvaka. Zenit u svom sastavu ima nekoliko ruskih reprezentativaca, među kojima se posebno ističu drugi reprezentativni golman Malafeev, sjajni kreativni veznjak Sergei Semak te opasni napadač odličnog udarca i driblinga Kerzhakov. U St. Petersburgu igra i nekoliko internacionalaca; srpski reprezentativci Lazović i Luković te odlični portugalski veznjak Danny. U snagu Zenita mogli smo se uvjeriti u ovosezonskim utakmicama Eurolige protiv splitskog Hajduka kad je naša druga po snazi momčad protiv Rusa izgledala poput amatera. Zenit ima jednu veliku prednost nad ostalim ruskim sastavima, a to je da su ključni ljudi ruske politike i neki od bogatijih ruskih oligarha njegovi vatreni navijači, što klubu omogućava velika sredstva i ne manje važnu protekciju. No i CSKA ima svoje ugledne navijače i bit će zanimljivo vidjeti kako će se situacija razvijati ove sezone u ruskoj nogometnoj ligi.

CSKA također ima vrlo jaku momčad koja za razliku od poletnog i kreativnog Zenita, više teži tvrđem defanzivnijem nogometu. I moskovski klub ima svoje reprezentativce (Akinfeev, braća Berezutski, Dzagoev) te nekoliko dobrih stranih igrača (Rahimić, Necid, Vagner Love), no mora se primijetiti da su po imenima ipak malo slabiji od Zenita. Glavna snaga Moskovljana je obrana koja već godinama igra zajedno, kako u klubu tako i u ruskoj reprezentaciji: na vratma Akinfeev, a u zadnjem redu A. Berezutski - Ignashevich - V. Berezutski.

Sudar dviju najboljih ruskih momčadi istovremeno je sudar dviju nogometnih filozofija, poletni napad Zenita protiv granitne obrane CSKA. Ovaj susret neće odlučiti prvenstvo, no mogao bi usmjeriti daljnji razvoj situacije i bit će zanimljivo vidjeti čija će taktika prevladati. Ishod susreta je teško predvidjeti, no sigurno nas očekuje odličan susret prepun tenzija 'visokog napona'... Ovaj derbi ruske lige možete pratiti na kanalu SportKlub+.