Možda je najzanimljiviji par ovosezonske osmine finala Lige prvaka dvoboj Barcelone i Šahtara. Iako Barca mora prihvatiti ulogu favorita ovog susreta i objektivno je kvalitetniji sastav, rezultatski neopterećeni Šahtar mogao bi joj napraviti velike probleme. Sam Guardiola je već prilikom ždrijeba izjavio da je od svih suparnika upravo ukrajinski sastav želio izbjeći. Šahtar je već ulaskom među osam najboljih ispisao povjest i za njih je utakmica s Barcelonom za prolazak u polufinale LP 'vrhunac karijere' i prilika da na velikoj sceni pokažu koliko vrijede.

Guardiolu ne treba posebno upozoravati na sve opasnosti koje vrebaju u ukrajinskom sastavu. Katalonski taktičar sigurno zna za 'brazilsku vezu' Willian-Costa-Jadson, koja Šahtarovoj igri daje ton, no možda najveća opasnost Barceloni prijeti s desnoga boka na kojem ordinira kapetan Šahtara i hrvatske reprezentacije, Dario Srna. Naime, standardni lijevi bek Barce, Abidal, već je neko vrijeme van stroja zbog zdravstvenih problema nevezanih za nogomet, a ako postoji mjesto u sastavu na kojem je Barca deficitarna, to je upravo lijevi bok. Jedina prava zamjena za Abidala je Maxwell koji je ipak igrač slabije kvalitete i ne igra često. Kako nije sigurno hoće li, zbog ozljede, igrati kapetan Puyol, koji se savršeno nadopunjavao sa Abidalom, na lijevom boku Barcine obrane otvara se koridor za Srnu... Kapetan Šahtara i Hrvatske u zadnje vrijeme pokazuje nešto slabiju igru i sigurno će biti silno motiviran da protiv velikog protivnika ostavi dobar dojam.

Veliki broj utakmica koje Barcelona odigra ostavlja traga na igračima, pa je tako Guardiola u vrlo važnom susretu Primere protiv Villareala, Messija ostavio na klupi i dao mu zadnjih pola sata utakmice (što je bilo dovoljno za Barcinu pobjedu). Puyol je već neko vrijeme ozlijeđen,  Messi je načet ozljedama, a bez njih dvojice u punoj snazi, Barcelona nije nedodirljiva i mogla bi imati problema s 'divljim' ukrajinskim sastavom. Katalonci na svom terenu moraju steći neku prednost i sigurno će nametnuti svoju igru. Šahtar će igrati neopterećeno i s visokim motivom, a njihov cilj u ovom prvom susretu je postizanje zgoditka koji bi im povećao šanse u uzvratu.

Ovo bi mogla biti vrlo zapaljiva i otvorena utakmica s puno zgoditaka, a tko će slaviti, pogledajte na kanalu HRT 2.