Navigation Content

Rapa nui: Povratak u prošlost

Rapa nui: Povratak u prošlost

Easter Island: Back to the Past

Dokumentarni film nam otkriva zbog čega je došlo do propasti čitave jedne civilizacije

INFO

Sažetak

Sudbina Uskršnjeg otoka, na lokalnom jeziku Rapa Nui, poznatog po svojim čudesnim divovskim statuama, često se navodi kao primjer propasti jedne civilizacije zbog ekološke katastrofe velikih razmjera.

U ovom slučaju, vjeruje se da je uništenje šuma na tom polinezijskom otoku u južnom Pacifiku izazvalo glad, kaos i rat te na kraju dovelo do propasti civilizacije na otoku i gotovo potpunog istrebljenja lokalnog stanovništva.

Šezdeset i pet godina poslije prve francusko-belgijske ekspedicije, sredinom 30-ih godina prošloga stoljeća, počela su nova iskapanja kako bi se dodatno proučilo porijeklo čuvenih kamenih statua i više saznalo o povijesti toga tajanstvenog otoka.

Nakon deset godina proučavanja, otkrića su bila fascinantna: statue i populacija Uskršnjeg otoka nisu stradali u plemenskom ratu, već je do propasti dovelo nekontrolirano iskorištavanje prirodnih resursa.

Fotogalerija

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...