Navigation Content

Zameo ih vjetar

Zameo ih vjetar

Gone with the Wind

Vivien Leigh i Clark Gable u veličanstvenom prikazu američkoga Građanskog rata, nagrađenom s 8 Oscara

INFO

RedateljVictor Fleming

GlumciClark Gable, Vivien Leigh, Leslie Howard, Hattie McDaniel, Thomas Mitchell, Barbara O'Neil, Olivia de Havilland

Sažetak

Doba je uoči Građanskog rata, na američkome jugu živi Scarlett O'Hara (Vivien Leigh), jedna od triju kćeri posjednika plantaže Geralda O'Hare (Thomas Mitchel), koji ju uči o važnosti zemlje. Scarlett je lijepa, pametna i razmažena, ima brojne prosce, a potajno je zaljubljena u Ashleyja Wilkesa (Leslie Howard), koji namjerava oženiti skromnu Melanie Hamilton (Olivia De Havilland).

U znak protesta, Scarlett se na brzinu odluči udati za Melaniena brata, Charlesa, koji ubrzo pogine u ratu i ona gotovo odmah ostaje udovica. Kako pritom uopće ne tuguje, uskoro zapne za oko poznatom zavodniku Rhettu Butleru (Clark Gable), ciničnome i inteligentnome muškarcu koji, unatoč njezinom odbijanju, neće tek tako odustati. Vrtlog rata uvukao je i Scarlett u svoja zbivanja te će se ona potpuno promijeniti i naučiti brinuti i za druge.

Kad se nakon rata s bojišta vrati i Ashley, njezinoj sreći neće biti kraja. No, Ashley i dalje voli Melanie…

Često proglašavan najboljim filmom svih vremena, 'Zameo ih vjetar' je od ukupno 13 nominacija dobio čak 8 Oscara; između ostalog, za najbolju glavnu glumicu (Vivien Leigh), najbolju sporednu glumicu (Hattie McDaniel – prva Afroamerikanka koja je bila nominirana i dobila Oscara), najbolju režiju (Victor Fleming), najbolji scenarij (Sidney Howard) i najbolji film.

Već su legendarne priče kako je za glavnu žensku ulogu intervjuirano više od 1400 glumica, među njima i Joan Crawford, Claudette Colbert, Carole Lombard i Katharine Hepburn; baš kao i ona da je Vivien Leigh bila otkriće u posljednji trenutak, nakon što je snimanje već počelo. Zapravo je producent David O. Selznick sudjelovanje Vivien Leigh zadržao tajnom kako bi pojačao znatiželju publike za film.

Na njemu su se izmijenila čak četiri redatelja - prvi od njih bio je George Cukor, kojega nije volio Clark Gable, te je otpušten, a potom je došao Victor Fleming, koji je i potpisan kao redatelj filma, a kojega su nekoliko tjedana, dok se oporavljao od iscrpljenosti, zamjenjivali Sam Wood i William Cameron Menzies (ujedno zaslužan i za vizualni izgled filma).

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...