Ove nedjelje u kasnom večernjem terminu igra se derbi lige Zon Sagres, sastaju se Benfica i Porto, igra se portugalski 'O Classico'! Sudar je to dvaju najboljih portugalskih klubova među kojima postoji veliki rivalitet, koji nerijetko rezultira iskrama na terenu, no gotovo uvijek i odličnim nogometom. Benfica je harala Europom i Portugalom tijekom 60-tih, 70-tih i većim dijelom 80-tih, dok su Portu pripale 90-te te zadnje desetljeće. Na 'vječnoj ljestvici' derbija Benfice i Porta piše da su do sada međusobno odigrali 218 utakmica, a Porto je dobio jednu utakmicu više - njih 83; što znači da, ukoliko Benfica dobije ovaj susret, izjednačava se po broju pobjeda sa mrskim rivalom.

Porto je ove sezone u portugalskom prvenstvu gotovo savršen: u 24 utakmice upisao je 22 pobjede uz dva remija, te primio samo 8 golova. To je sigurno najdominantnije ovosezonsko osvajanje neke europske nogometne lige. Porto ove sezone još nije poražen u prvenstvu, no izgubili su dvije utakmica u kupu (Nacional Madeira, Benfica) te u Euroligi od Seville (bez posljedica). U posljednjih šest utakmica upisali su isto toliko pobjeda, a posljednja je bila u prvenstvu protiv Academice 3-1. Ukoliko Porto pobijedi u ovom susretu, automatski osvaja prvenstvo jer će se bodovna razlika između prvoga Porta i druge Benfice popesti na 16 bodova, a do kraja je ostalo još samo pet kola.

Upravo činjenica da postoji mogućnost da mrski rival Porto proslavi naslov na stadionu Luz, natjerala je Benficu na punu mobilizaciju prije ovog susreta. Iako je prvenstvo već odlučeno i Benfica će neki trofej morati potražiti u kupu ili Euroligi, za njih je ovaj susret od najveće važnosti i sve će učiniti da pokvare slavlje Portu i nanesu mu prvi poraz u prvenstvu.

Benfica nije uspjela obraniti prošlosezonski naslov prvaka lige Zon Sagres, no i ove sezone igra odličan nogomet. Za prolaz u polufinale Eurolige igrat će protiv PSV-a , na pragu su finala oba nacionalna kupa, a u prvenstvu su sigurno drugi. Njihov glavni igrač je Paragvajac Oscar Cardozo, koji je vrlo temperamentnoga i zapaljivoga karaktera te će predstavljati glavnu opasnost po vrata Porta.

Iako će Benfica u ovom susretu tražiti pobjedu, nikako si ne može priuštiti poraz, jer bi Porto s pobjedom proslavio novi naslov prvaka upravo na Benficinom stadionu Luz u Lisabonu. Ova utakmica lako može postati zapaljiva i incidentna s puno posla za suce, a kako će se odvijati i kako će završiti, pogledajte na kanalu SportKlub+.