Charlie Kate (Gena Rowlands) od mladosti je bila samosvojna, inteligentna i odlučna žena, što se za njezinog muža, slabića i ženskara, nije moglo reći.Upoznajemo je kad putem naiđe na crnca obješenog o drvo. Dok njezin muž mirno sjedi u autu, Charlie spašava obješenoga, a on joj u znak zahvalnosti daruje zečju šapu koja donosi lak život.

Muž joj je nestao bez traga prije nego što ga je njihova kći Sophia stigla upoznati, a kad se i Sophia (Mimi Rogers) zaljubi i uda za sličnog 'suknjolovca', Charlie ne želi biti ni na vjenčanju. Svoju kćer smatra lakovjernom, no zato se zbližava s unukom Margaret (Susan May Pratt).

Prolaze godine, Charlie se posvetila liječenju uz pomoć trava i sve je uspješnija. Margaret će krenuti njezinim stopama…

Film 'Hamajlije za sretan život' može se nazvati pravim ženskim filmom: snimljen je prema romanu spisateljice Kaye Gibbons (rođ. 1935), a scenarij je napisala Angela Shelton (rođ. 1972), aktivistica, glumica, slikarica, plesačica, spisateljica i redateljica, koja je sagi o obitelji triju žena dodala angažiranu oštricu.

Film je režirala Joan Micklin Silver (rođ. 1935), autorica niza nagrađenih filmova ('Hester Street', 'Between the Lines' i 'Finnegan Begin Again'). Ne treba posebno naglašavati tko su glavne glumice; G. Rowlands i M. Rogers, a treća, manje poznata i najmlađa S. May Pratt, nimalo ne zaostaje u glumačkom umijeću u ulozi Margaret.

Na Milanskom filmskom festivalu dobila je naslov najbolje glumice za film 'Searching for Paradise'.