Kako su Ukrajina i Poljska domaćini nadolazećeg Europskog prvenstva u nogometu, ne sudjeluju u kvalifikacijama za taj turnir, nego ulaze automatski. Budući da je Euro 2012 ipak daleko, Ukrajinci vrijeme krate prijateljskim utakmicama kakva je ova s Italijom.

Italija je dobar izbor za protivnika jer Prandellieva momčad u ovom času ne izgleda pretjerano opasno, a i poznata je stvar da Talijani prijateljske susrete gotovo uvijek igraju opušteno i bez prevelike želje za pobjedom. Ukrajina i Italija do sad su igrale šest puta, a Talijani su slavili u pet susreta uz jedan remi. Ovaj susret je definitivno prilika za Ukrajince da po prvi put poraze Italiju, u reprezentativnom smislu... Prije par tjedana već se odigrao ukrajinsko-talijanski dvoboj u Ligi prvaka. Igrali su Roma i Šahtjor iz Donjecka, a dalje su uvjerljivo prošli Ukrajinci pobjedivši u oba susreta.

Ukrajina je trenutno šesnaesta reprezentacija na FIFA ljestvici, no njihove ambicije idu dalje od toga. Enormna ulaganja na klupskoj razini dovela su do velikih uspjeha ukrajinskih klubova (Šahtjor, Dynamo Kijev), a preko klupskih uspjeha raste i renome ukrajinskog nogometa uopće.

Ukrajina želi, u ovom za njih pripremnom razdoblju, uzeti koji veliki 'skalp', a reprezentacija Italije čini se kao idealna prilika. Ukoliko Talijani u utakmicu uđu preležerno i bez pravog sportskog pristupa, mogli bi biti kažnjeni jer Ukrajina ima zaista dobrih igrača (Ševčenko, Timoščuk, Artem Milevski). Italiju ne treba potpuno otpisati iz ovog susreta, no dojam je da Ukrajina ovu utakmicu dobiva. Kako će završiti ovaj prijateljski dvoboj, pogledajte na kanalu Arenasport 1.