Navigation Content
Kleopatra

Cleopatra

Legendarna Elizabeth Taylor u povijesnom spektaklu o usponu i padu egipatske carice Kleopatre

INFO

RedateljJoseph L. Mankiewicz

GlumciElizabeth Taylor, Richard Burton, Rex Harrison, Pamela Brown, George Cole, Hume Cronyn

Sažetak

48. godine prije Krista, rimski car Julije Cezar (Rex Harrison) šalje izaslanika Pompeja iz Farzalije u Egipat. Mladi egiptski faraon Ptolomej pokušava pridobiti Cezara koji također posjećuje Egipat. A ne bi li i sama pridobila Cezarevu naklonost, faraonova starija sestra Kleopatra (Elizabeth Taylor) na lukav način dospije u njegovu palaču te ga osvoji.

Zaljubivši se u nju, Cezar odmah proglašava Kleopatru jedinom vladaricom Egipta i uzima je za ljubavnicu, a iz te veze će im se roditi i dijete. Međutim, Cezar će se morati vratiti u Italiju, a prigodom Kleopatrinog posjeta Rimu, car će biti ubijen te će se ona vratiti u Egipat.

Nešto kasnije, Kleopatra će upoznati Cezarevog štićenika Marka Antonija (Richard Burton) i oni će postati ljubavnici i vojni saveznici...

"Kleopatra" redatelja Josepha L. Mankiewicza (Five Fingers, All about Eve) jedan je od najpoznatijih holivudskih filmova svih vremena, raskošno produciran, sniman na autentičnim lokacijama, i osvojio je četiri Oscara (za scenografiju, fotografiju, kostime i vizualne efekte). Prvotno je trajao šest sati, no naknadno je skraćen na sadašnju verziju od četiri sata.

Radnja filma prati uspon i pad egipatske carice Kleopatre koja je zahvaljujući svojim diplomatskim sposobnostima, šarmu i neupitnoj ljepoti osvajala najvažnije ljude tadašnjega vremena - rimskoga cara Cezara i slavnoga vojnoga zapovjednika Marka Antonija. Zanimljiv je podatak da je ovaj film (ne)slavan po tome što je zbog njega Fox bio na rubu bankrota. Naime, troškovi su premašili namijenjeni budžet za gotovo 200%, tako da je zbog toga film i danas na vrhu liste najskupljih američkih filmova svih vremena.

Također, prilikom snimanja, dvoje glavnih glumaca, slavni Elizabeth Taylor i Richard Burton, započeli su vezu koju su nešto kasnije ovjenčali brakom, no pratili su ih brojni tračevi, što je dodatno otežalo snimanje.

 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...