Navigation Content

Dobro došli u nanosvijet

Dobro došli u nanosvijet

Bienvenue dans le nanomonde

Fantastično putovanje na kojem ćemo upoznati predane znanstvenike dok otkrivaju tajne prirode manipulirajući materijom na molekularnoj i atomskoj razini

INFO

Sažetak

Novi svijet je u nastajanju. Znanstvena je revolucija u punom zamahu. Ta bi revolucija u mnogim područjima mogla iz temelja promijeniti našu svakodnevicu. Ta nam revolucija već omogućava da stvaramo manje, lakše i jeftinije proizvode, obećava nam snažnija računala i bržu komunikaciju, čistiji okoliš te ugodniji život. Bit će to svijet koji će razvijati sve sitnije nove materijale i komponente, graditi nove molekule atom po atom i slagati ih kako bi istražio nove fenomene koje je moguće vidjeti samo u nanometrijskoj veličini.

Materija se drukčije ponaša u toj veličini. Ondje vladaju zakoni kvantne fizike koji se suprotstavljaju logici i mašti, zakoni zbog kojih muha stoji na stropu, zakoni koji čine lišće lopoča vodootpornim i omogućavaju nam da stvorimo računala koja stanu u žlicu.

Nanotehnologija na Googleu? Postoji 18 milijuna stranica o toj temi. Nanotehnologija je ovdje. Apple je bio prva tvrtka koja je nanotehnologiju učinila pomodnom zahvaljujući svom iPodu, no nanočestice su već posvuda oko nas: u Intelovim dvojezgrenim procesorima za osobna računala i Macove, u teniskim reketima, u palicama za golf, u kantama za boju, zaštitnim premazima, vodootpornim tkaninama, čak i kondomima. Sve u svemu, nalaze se u čak 250 proizvoda koji su dostupni na tržištu.

Gdje je ova revolucija počela? Što je nanoznanost? Kako se proizvode nanokomponente? Čemu služe? Kakva je prognoza razvoja? Kakvo će to imati značenje za znanost, ljude, društvo i ekonomiju? Zašto i kako će nanotehnologije unaprijediti naš svakodnevni život? Kakve rizike i etičke probleme stvaraju?

Odgovore na ta pitanja pronaći ćemo na fantastičnom putovanju oko svijeta na kojem ćemo upoznati predane znanstvenike, uključujući i nekoliko dobitnika Nobelove nagrade. Pratit ćemo ih dok otkrivaju tajne prirode manipulirajući materijom na molekularnoj i atomskoj razini. Obići ćemo područja zdravstvene skrbi, energije, industrije, komunikacije. Čini se da ne postoje ograničenja u primjeni ove nove tehnologije. Ovo istraživanje, koje ima odlike putopisnog i znanstvenog dokumentarca, odvest će nas u svijet beskonačno sitnog, svijet koji će iz temelja promijeniti našu vezu sa svijetom i šire, kao i naš svjetonazor.
 

Kontrolirajte TV vodič mišem
Jeste li znali?

TV vodič na MAXtv portalu možete pomicati i mišem - kliknite lijevom tipkom na vodič, držite je, te povlačite mišem vodič po želji
 Još savjeta »

T-Com

Moj Telekom Portal

Pregledavajte i administrirajte sve vaše usluge Hrvatskog Telekoma na jednom mjestu, od sada bilo kada i bilo gdje putem Moj Telekom portala


Učitavam podatke...